Arvostamisen tärkeys työyhteisössä

Koetko olevasi arvostettu? Mikä ikinä onkaan esimerkiksi roolisi työyhteisössä, oletko arvostettu ja arvostatko toisia?

Mistä arvostus syntyy ja miten tulla arvostetuksi?

Arvostus on kaiken pohja. On se sitten ystävyys-pari-tai työsuhde, siitä pitää löytyä molemminpuolinen arvostus toisiamme kohtaan! Ilman arvostusta ei synny luottamusta ja kunnioitusta.

Yritysmaailmassa menestyminen heijastuu tietynlaiseen arvostukseen, jonka avulla rakennamme parempia ratkaisuja, palveluita ja työpaikkoja.

Työyhteisön viihtyvyyden 1.mittari on arvostus, jonka aistii helposti, niin työntekijät kuin asiakkaatkin. Eritoten meidän peruspulliaisten arvostus esimiehiä tai johtoa kohtaan on kuin tuore pullantuoksu. Se on niin huumaava, että sitä tekee mieli maistaa ja tutkia onko se korvapuusti, dallaspulla vai oikein kilopitko.

Arvostuksen saamiseen täytyy olla perustaikina kunnossa.

Siihen vaikuttavat vahvasti avoimuus, joustavuus, luotettavuus, esimerkillisyys, kannustava ja ymmärtäväinen asenne sekä oma ammattitaito.

Mieti omaa työympäristöäsi ja vaikka esimiehestäsi tai työkaveriasi? Arvostatko heitä ihmisenä? Onko välillänne hyvä vuorovaikutus, kunnioitus ja luottamus? Jos toimit esimiesasemassa tai johtoportaassa, miten kohtelet työntekijöitäsi? Arvostellen vai arvostaen?

Monessa suhteessa, erityisesti työyhteisössä arvostuksen merkitys korostuu esimies-alainen-yhdistelmässä.

Ilman tietynlaista arvostusta ei ole sitoutuneita ja motivoituneita työntekijöitä.

Arvostus myös kollegoiden välillä on merkittävä. Miten voimme puhaltaa yhteen hiileen ja saada kunnon tekemisen meiningin tiimimme sisällä, jos emme arvosta toisiamme?

Olen toiminut urallani erilaisissa työyhteisöissä ja jokaisessa on näkynyt todella eri tavoin arvostus. On ollut niitä johtajia ja esimiehiä, jotka rakastavat työntekijöiden jatkuvaa arvostelua ja pitävät niitä vain robotteina. Inhimillisyys ja kunnioitus uupuu.

Esimerkiksi, oletko joskus kertonut idean ja saanut siihen vastaukseksi esimieheltä: ”Ihan hyvä, MUTTA..”. Se on sama kuin lapsesi tulisi kertomaan, että haluaa olla isona jääkiekkoilija. ”Hieno juttu, MUTTA ..” Siinä lytätään toisen haaveet ja tavoitteet, pidemmän päälle tämä vie juurikin motivaation tekemisestä.

Myös työkavereiden väliltä on puuttunut arvostusta. Näissä tilanteissa esimerkiksi toinen tai itse on voinut aiheuttaa asiattomalla käytöksellä jotain,  joka on saanut arvostuksen kaikkoamaan. Tällainen puuttuva arvostus vaikuttaa vahvasti työilmapiiriin ja siihen kuuluisaan tekemisen meininkiin. Näihin tilanteisiin olisi aina erityisesti esimiesten puututtava välittömästi, välttääkseen ilkeää lumipalloefektiä.

On myös onneksi ollut paljon niitä työyhteisöjä, joissa esimies tai johto haluavat kuunnella työntekijöitään: he ovat aidosti kiinnostuneita juurikin sinusta ja sinun ammattitaidosta sekä sen kehittämisestä.  Näissä työyhteisöissä on saanut olla vapaasti oma erilainen itsensä ja se, jos mikä luo arvostusta erityisesti omaan esimieheen. Myös työkavereiden välinen arvostus on näkynyt toisen tsemppaamisena hienosti näissä yhteisöissä. Näissä tilanteissa on ollut positiivinen, mutta hidas lumipalloefekti havaittavissa.

Arvostuksen menettää nopeasti ja sen takaisin saaminen on todella vaikeaa. Se on kuin koittaisit saada sitä pinttynyttä likaa siitä rakkaasta nojatuolistasi pois, mutta mikään tehopulveri ei tunnu auttavan.

Miten SINUN pitää muuttua ja mukautua tilanteisiin, jotta SINUA arvostetaan? Katso omaa käyttäytymismalliasi ulkopuolisin silmin, olit sitten kollega, esimies, asiantuntija tai johtoportaassa oleva. Mitä näet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s