Oldie but Goldie: ensivaikutelman abc

on

”Olipas se reipas ja kohtelias!”

– Koska viimeksi olet ajatellut näin jostakin juuri tapaamisestasi henkilöstä?
– Uskotko, että joku sinut tavannut voisi ajatella näin sinusta?

Ensivaikutelma on mielestäni tärkein asia mitä itsestään voi antaa lyhyessä ajassa. Sen merkitystä ei sovi koskaan unohtaa. Ensivaikutelma syntyy 6-90 sekunnissa kohtaamisesta.

Mieti tässä kohtaa edellinen tapaaminen uuden henkilön kanssa.

  1. Minkälaisen vaikutelman hän antoi itsestään ensimmäisen minuutin aikana?
  2. Oliko se puoleensavetävä vai poistyöntävä?
  3. Millaisen vaikutelman annoit itsestäsi?

Edesmennyt isäni, joka oli kova kauppamies, opetti minun ollessani 6-vuotias miten luoda puoleensavetävä ensivaikutelma. Kyllä, opettelin tätä 6-vuotiaana sen vuoksi, että jouduin lähtemään isäni kanssa yhdelle kauppamatkalle kesälomallani. Isälläni oli yksi ainoa sääntö: Katso silmiin, tervehdi ja muista hyvä kädenpuristus. Oldie but goldie.

Tätä oppia olen käyttänyt sieltä 6-vuotiaasta saakka tähän päivään asti niin työelämässä kuin vapaa-ajallani, on kyseessä ollut tuleva työnantaja tai vaikkapa anopin ensikohtaaminen. Nykypäivänä tämä yksinkertainen oppi on minulle jopa ensivaikutelman mittari. Jokainen tapaamani henkilö kenet tapaan mittaan tämän opin periaatteella heti alkuunsa. Aika karua toisaalta, mutta karua on se ettei tämä yksinkertainen oppi ole kaikille itsestäänselvyys. Olenko liian vanhanaikainen?

Jokainen meistä tietää sen löysäranteisen kädenpuristuksen. Se on kuin vetelä ja kuollut kala. En lähde tässä kertomaan mikä on oikea kädenpuristus, mutta vetelä se ei saa olla. Tässä ei olla kenellekään kättä tarjoamassa vaan tervehtimässä. Älä siis odota, että henkilö tulee suutelemaan kättäsi vaan anna vanhanajan kädenpuristus pienellä puristuksella. Älä jää mieleen henkilönä, jolla oli vetelä kalamainen kädenpuristus!

Toinen asia mikä ensivaikutelman tekemisessä on se itse olemus. Jos olemuksesikin on vetelähkö  ja kasvoiltasi ei näy edes pientä hymyn pilkahdusta, niin voit saada alle 6 sekunnissa luotua poistyöntävän ensivaikutelman. Myös pukeutumisesi vaikuttaa ensivaikutelman luomiseen. On kyseessä vaikka työhaastattelu tai asiakastapaaminen on suotavaa katsoa ettei ole kastanut itseänsä hajuvesipulloon. Myös edellisen illan baarityyli ei ehkä ole suotuisa vaatetus. Katso, että olet siis siisti ja oman itsesi näköinen, asiallinen olemus puree aina!

Entä jos tapaamisessa jännitys vie jalat alta ja kasvot vakavaksi? Jos olet esimerkiksi työnhakija ja sinua jännittää, ei hätää. Me tiedämme, että sinua saattaa jännittää alkava työhaastattelu. Kohtaamiset ovat aina jännittäviä! Jännitystäkin pystyy työstämään, hengitä vaikka ennen paikalle saapumista 10 kertaa syvään ja sano itsellesi, että I can do this! Auttaa paljon asiaan.

Kolmas asia, joka on tapaamisessa tärkeä näiden kahden lisäksi on katsekontakti. Ei, tapaamasi ihminen ei ole lattiassa tai katossa. Hän on suoraan sinun edessäsi.Katsekontaktin luominen kättelyn ja esittelyn yhteydessä luo yhteyden välillenne. Tiedostatte molemmat olevanne läsnä siinä hetkessä ja keskittyvän juuri siihen mitä toinen sanoo. Tämä katsekontakti on myös tärkeää itse tapaamisessa. Ei, sinun ei tarvitse toljottaa toista, mutta kun hän keskustelee niin on hyvä luoda katsekontakti. Se osoittaa kiinnostusta ja arvostusta.

Ensivaikutelman arvo on valtava. Jos nämä kohdat ovat menneet sinulla ohi, niin on aika ottaa ne käyttöön.  Sinulla on viikonloppu aikaa harjoitella tätä ja ensi viikosta tarkkaile miten suoriudut! Toki tiedän tapauksia, kun ensivaikutelma on pettänyt joko negatiivisesti tai positiivisesti. Mutta näiden perusoppien avulla jäät paremmin mieleen positiivisena kohtaamisena, kuin ensivaikutelman romuttajana.

Ensivaikutelmasta kirjoittamiseen sain innostusta ystävälleni hiljattain tapahtuneesta ryhmähaastattelutilanteesta. Kohtaamisesta ensimmäisen 5 minuutin jälkeen itse toimitusjohtaja oli pyytänyt löysiä kädenpuristelijoita poistumaan. Rekrytointiprosessissa oltiin mitattu heti alkuun henkilöiden esittäytymistä heidän tavatessaan haastattelijat. Tämä oli ollut tärkeä osa heidän haastatteluprosessiaan. Ystäväni onneksi oli tästä suoriutunut! Raaka peli, mutta jos kyseessä on asiakaspäällikön pesti, on ensivaikutelmalla suuri merkitys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s