Työnhakija: Miten ansaita papukaijamerkki?

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki, näin ne saat!

Olen työskennellyt henkilöstötehtävissä 2012 alkaen. Tällä hetkellä toimin rekrytointitehtävissä henkilöstövuokrafirmassa. Luen työssäni paljon hakemuksia ja ansioluetteloita, osa on toistensa kopioita ja osa taas erottuu ehkä hieman huonossa valossa eduksensa. Sanoisin, että olen lukenut noin lähemmäs 1000 hakemusta ja CV:tä viimeisen 4-vuoden aikana. Jos mietin kuinka moni ihminen on päätynyt tuosta joukosta kanssani työhaastattelutilanteessa, puhutaan varmasti lähemmäs 300 henkilöstä. Paljon on siis tullut tavattua erilaisia ja erikoisiakin henkilöitä hakemuksineen ja ceeveinensä. Haluan edelleenkin korostaa kuinka tärkeää on panostaa ja tehdä kohdennettu hakemus että CV!

Tässä yksinkertaiset ja hyvin suorasanaiset vinkit kahteen pyhään dokumenttiin:

1. LUE MIHIN HAET

 • Kaikista ikävimmät hakemukset ovat niitä, joissa ei olla ymmärretty työnkuvaa tai saati itse yritystä, johon ollaan hakemassa
 • VINKKI: Ennen hakemuksen kirjoittamista tutustu yritykseen ja lue ajatuksella toimenkuva. Omaatko for real vaadittua kokemusta ja tarjoatko juuri soveltuvaa osaamista! Lue siis työilmoitus tarkasti, muutamaan kertaan, ajatuksella!

2. KERRO MITÄ TARJOAT

 • Suurimmassa osassa hakemuksista on sama värssy:
  1. kappale: Huomasit tämän tehtävän… Olet juuri oiva valinta tähän tehtävään
  2. kappale: Kerrot tähän yleensä hyvin pitkän ja turhan tarinan itsestäsi..
  3. kappale: Luettelet hienoja sanoja millainen olet jne jne.
  4. kappale: Mielelläsi tulet haastatteluun..
 • Lue nämä kappaleet uusiksi, mitä tarjosit? Et ainakaan osaamistasi tai kertonut mitä sinä juuri siihen tehtävään tarjoat.
 • Tarjoa yritykselle osaamistasi, esimerkit ovat loistavia (tiivistetyt!) ja kerro miten juuri sinun avulla yritys hyötyy, kehittyy ja kasvattaa mm. liikevaihtoansa.

3. CURRICULUM VITAE

 • TYÖHISTORIA: Jos työhistoriasi menee 90-luvulle, niin mietippä nyt mikä on oleellista siihen tehtävään ja mikä ei. On ihan OK ja erityisen sallittua tiivistää esim. 90-luvun kassaneitikokemukset yhteen riviin (Esim. 5-vuotta kokemusta erilaisista kaupan alan ja asiakaspalvelun tehtävistä).
 • RÄÄTÄLÖI CV juuri siihen tehtävään. Esimerkiksi: jos koulutustaustasi ei ole täysin soveltuva tehtävään, mutta työkokemuksesi kompensoi sitä vahvasti, niin laita se koulutushistoria vasta työkokemuksen jälkeen.
 • TYÖNKUVAUKSET: erityisen suositeltavaa avata työtehtäviä lyhyesti ja ytimekkäästi, näin tiedämme mitä olet oikeasti tehnyt. Titteli voi olla sama, mutta usein työnkuvissa on paljon eroja!
 • VALOKUVA: ansioluettelo ilman kuvaa on todella tylsä ja ilmeetön. Kuvalliset CV:t erottuvat ja jäävät erityisesti rekrytoijan muistiin! Kuvan pitää olla tietenkin asiallinen, mutta ei liian jäykkä. Ei siis tissikuvia, hulahula-hameita, mäyräkoirahattuja tai viking linen-buffetissa otettuja kuvia. HAET TÖITÄ etkä Suomi24-seuraa.
 • OSAAMINEN: IT-taidot, kielioppi ja muu hyödyllinen osaaminen. Erityisesti painottaisin tämän kohdalla kertomaan juurikin sen missä olet hyvä /erinomainen. Jos se svenska ei taivu small talkkina/työkielenä, niin suosiolla jätä pois. Ei kannata laittaa hyvä, jos viimeksi olet koulussa lukenut kurssin pari muutama vuosi sitten! Oleellinen osaaminen ja ammattitaito. Sama pätee IT-nörttien ohjelmistokieliin: et voi laittaa erinomaista, jos olet koulussa ainoastaan hyödyntänyt sitä jossakin kurssissa. Kiva juttu, mutta tässä puhutaan kuitenkin ansioluettelosta!
 • PITUUS: henkilökohtaisesti yli 3 sivun CV:t unettavat. Pidä siis paketti kasassa ja selkeänä, max 2-sivuisena!

4. SOITTAMINEN REKRYTOIJALLE

 • Tästä ollaan montaa eri mieltä. Mielestäni on turha soitella, jos ei oikeasti ole mitään kysyttävää. Se puhelu on enemmänkin awkward molemmille osapuolille.
 • Soita ihmeessä, jos sinulla on kysyttävää tehtävästä, työyhteisöstä tai yrityksestä. Soita, jos et löydä tähän yrityksen nettisivuilta tai ilmoituksesta vastausta. Soita tällainen puhelu ennen hakemuksen lähettämistä, näin saat oleellista tietoa mitä pystyt hyödyntämään hakemuksessa ja CV:ssä!

5. OIKOLUE

 • Pyydä oikeasti jotakin kaveria, tuttua tai vaikkapa minua tarkistuttamaan asiakirjasi! Voit olla sokea omille virheillesi, erityisesti silloin kun olet sormet syyhyten kirjoittanut ja sydän takoen sitä hakemusta juuri siihen unelmiesi työpaikkaan! Näin ainakin joku on tarkistanut ettei siellä ole mitään yhdys sana virheitä tai muita röllejä rivien keskellä!

Jokainen teistä voisi tehdä nyt kotiläksynä hakemuksen ja CV:n, tarkistaa ainakin miten tässä mainitut kohdat ovat onnistuneet omalla kohdalla.

Mikäli haluat oikolukuapua, niin voit lähettää sähköpostise minulle cv:n ja mahdollisen hakemuksesi! 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: