#SomeMind: Mitä some teki meille?

Koen sosiaalisen median muuttaneen meitä erittäin paljon. Niin hyvässä kuin pahassa. Omalla tapaa sosiaalinen media antaa meille mahdollisuuden ylläpitää ja luoda kulisseja. Voimme prameilla ja hehkuttaa kuollutta parisuhdettamme, näyttää kuinka paljon paremmin menee muihin nähden ja kuinka hiton hyvä tyyppi vaan olet. Uskon, että meistä jokainen, minäkin, syyllistyn välillä siihen, että ylläpidämme somekulisseja.

Usein kuullaan sanottavan esimerkiksi juuri niistä henkilöistä, jotka leveilevät miten ihana ja romantiikan täyteinen suhde heillä on. Se voi olla täyttä kulissia ja somesta haetaan sitä parempaa fiilistä sekä esitellään onnellisia kulisseja.

Monesti mietinkin miksi meidän pitää oikein hehkuttamalla hehkuttaa sitä kumppania tai kuinka meidän 1v. ElmeriKelmeri väänsi ne kiinteät kakat. Fakta on se ettei se kiinnosta kovinkaan montaa. Usein esimerkiksi huomaan, että hehkuttaessa sitä omaa kultamussukkaansa niin sellaiset kuvat tai kirjoitukset eivät keraa tykkäyksiä. Onko tässä kyseessä kenties kateus tai jopa inho?

Itse tykkään jakaa Facebookissa asioita, jotka ovat optimistisia. Jos minulla on paha päivä tai jokin asia on mennyt aivan penkin alle, en koe että minun tarvitsee toitottaa sitä kaikkien korville. Se on minun asiani ja ongelmani. Jos haluan mielipiteitä, tukea tai neuvoa, niin minulla on ne ihmiset lähellä joille soittaa ja joidenka kanssa keskustella.

#PUHTAATVALKOISETSOMEVALHEET

Valkosia somevalheita on liiankin helppo viljellä mediassa kuin mediassa. Minäkin voisin kirjoittaa tänne blogiin jatkuvasti kuinka helppoa tämä, tämä ja tämä on, mutta se olisi hyvin vääristävä kuva niin minusta henkilönä kuin asioistakin.

Esimerkiksi voit olla #fitness4life kuviesi perusteella, mutta jos siviilissä seuraajasi näkevät sinut Mäkin nurkassa hampurilaisella viikottain ja lauantain pikkutunneilla korkkarit katossa, niin jokin ei täsmää. Sama pätee myös esimerkiksi politiikan henkilöihin, jotka puoltavat tiettyjä asioita, mutta ovatkin vastaan niitä somen ulkopuolella, niin on suuri ristiriita someminän ja omaminän välillä.

Sosiaalinen media pitää aitoudesta ja aikalailla se mitä annat tänne, on oltava juuri sitä mitä annat itsestäsi myös somen ulkopuolella. Kulissisomeilu on last season ja se ei vaan pure kehenkään. Kulisseja ylläpitäneenä, siinä ei ole järkeä!

#SOMESTRATEGIA

Niin työnhaussa kuin somessa pitäisi olla strategia käytössä. Erityisesti jos somea käyttää ammattimielessä. Olen rakentanut itselleni somestrategian. Tiedän siis tasan tarkkaan mihin käytän tiettyä kanavaa ja mitä siellä tuon esille. TyöVeera käyttää LinkedIniä, Twitteriä ja Periscopea sekä satunnaisesti Facebookkia. KotiVeera käyttää Instagramia ja Snapchättiä. Myös pidän tärkeänä määritellä sen mitä haluat jakaa. Kannattaa vetää tietty raja tiettyihin asioihin.

Esimerkiksi itse olen eristänyt tietoisesti sosiaalisesta mediasta parisuhteeni täysin.  Täällä blogissani tuon paljonkin henkilökohtaisia asiota esille, mutta raottamatta niitä liikaa, juuri sopivasti. Tietyt rajavedot ovat erittäin tärkeitä sosiaalisessa mediassa!

#SOMEADDIKTI

Riippuvuus syntyy siinä kohtaa, kun se hallitsee aivan liikaa elämääsi. Somessa saa ajan kulumaan helposti, sinne uppoaa päivässä monia tunteja. Muistatko koska viimeksi olit vuorokauden ilman somea? Itselläni tuo hetki oli marraskuussa, kun puhelimeni hajosi. Oli aika piinaavaa vuorokausi, mutta samalla hyvin vapauttava.

Sosiaalinen media on #aikasyöppö. Jokainen #somettaa odottaessaan, istuessaan, katsellessaan telkkaria, leikkiessään lapsensa kanssa, viettäessään koti-iltaa rakkaimpansa kanssa. Some elää kaikkialla!

Erityisesti itseäni huolestuttaa vanhempien yhteinen aika lasten kanssa. Se on nykypäivänä hyvin vähäistä. Muistan, jonkun artikkelin missä kerrottiin vanhempien viettävän päivittäin alle 30min lastensa kanssa. Suurin syy siihen oli, että vanhemmat roikkuivat somessa ja halusivat näin ”omaa aikaansa”

#SOMEVAPAASUHDE

Viitaten edelliseen niin minun kuin varmasti sinunkin täytyy antaa aikaa enemmän läheisillemme. Sulkea se puhelin, laittaa vaikka sinne lentokonetilaan tai poistaa somen sovellukset viikonlopuksi.  Miten sinulta onnistuisi tämä?

Annetaan aikaa läheisillemme somen ulkopuolella. Kerrotaan se sanoin ja kasvotusten kuinka paljon he meille merkitsevät ilman Facebook-hehkutuksia, kysytään ne kuulumiset ilman kasvotusten, vietetään aikaa niiden perheen pienempien kanssa ulkoillen ja leikkien ilman, että jokainen hetki kuvataan Instagramiin tai sinne Facebookkiin!

Meidän täytyy muistipainattaa ne ikimuistoiset hetket mieluiten mieleemme, kuin puhelimen kuvafiidiin.

#SOMETONVAPPU – haaste

Nyt kun vappurieha iskee meihin simasuihin viikonloppuna, niin kannustan teitä lukijoita viettämään #sometonvappu. Tällä toivon enemmänkin juuri sitä, ettei jokaista hetkeä pidä taltioida sosiaaliseen mediaan vaan olisimme enemmän läheistemme kanssa, niin että puhelimet ovat piilossa! Se on oma päätöksesi laitatko sen puhelimesi lentokonetilaan tai poistatko viikonlopuksi somen sovellukset.

#ELÄHETKESSÄ

Some on upea juttu ja erittäin potentiaalinen kolmas pyörä varsinkin brändäyksen suhteen, niin henkilö-kuin yritystasolla. Käytetään sitäkin kuitenkin viisaasti ja harkiten. Muistetaan elää välillä siinä ajassa, kun somea ei ollutkaan. Silloin elämme juurikin itse hetkessä!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: