Kun itsetuntoon iskee muutosvastarinta

on

Kun jokin asia on todettu tutuksi ja turvalliseksi, siitä on vaikea päästää irti. Kun jokin asia sitten muuttuukin, hyvin usein koemme muutosvastarinnan. Muutos tuntuu radikaalilta, turhalta ja epämiellyttävältä. Nousemme barrikadeille, meistä tulee muutosvastarintalaisia!

Tietyn ajan ja uuden asian sisäistettyä alamme leppymään. Tiedostamme kuinka hyvä,ajankohtainen ja tärkeä muutos olikaan. Alamme jopa puolustamaan sitä toisille vastarintalaisille.

Entä kun itse muutos tapahtuu sinussa? Muutut henkisesti ja/tai fyysisesti suhteellisen paljonkin tietyssä ajassa. Itsetunto (=omanarvontunto) on salainen aseemme, mutta pahimmassa tapauksessa lähin vihollinen. Itsetunnon rakentaminen lähtee jo hyvin pienenä ja monet asiat voivat vaikuttaa millainen siitä tulee ajan myötä. Itsetunto saa elämän varrella paljon naarmuja, kolhuja, kaatumisia ja nousujakin. Miten pidämme tämän aseen ladattuna? Entä kun aseesta on luodit loppu? Avaan teille hieman omaa muutostani, jonka kanssa taistelen edelleen. Nyt kerron teille itsetunnostani, josta luodit olivat loppu useamman vuoden ajan.

Olen ollut itsetunto-ongelmainen pienestä saakka. Olen nähnyt negatiivisessa valossa reaaliminäni niin kauan kuin vaan muistan. Miksi sitten minun on ollut vaikea pitää itsestäni ja hyväksyä itseni? Paineet, odotukset ja arvostelut. Niin kotona, koulussa, ystäväpiirissä, parisuhteessa ja työelämässä. Nykyään miettiessäni näitä kolmea asiaa, niin ajattelen etteivät ne pysty sortamaan minua alas. Nuoruusikäni kuulin haukkumista ja arvosteluja koostani. Teini-iästä lähtien hain väärin keinoin hyväksyntää, lohdutin itseäni ruoalla ja alkoholilla sekä annoin itseni olla helppo maalitaulu arvosteluille. Työelämässä päätin pärjätä heti alusta alkaen, jotta minua ei nähdä ainoastaan isona tyttönä vaan loistavana työntekijänä!

Olen alkanut rakentamaan reaaliminääni positiivisen kautta ja koen viimein hyväksyntää itseäni kohtaan, sitä kauan kaipaamaani rakkautta itseäni kohtaan, tervettä itsetuntemusta. Taistelen vieläkin omien demonien kanssa päivittäin, mutta en anna niille enää valtaa hallita elämääni täysin. Koen olevani paljon vahvempi ja tiedän, että olen vahva! Hukkasin monta vuotta eläen menneisyydessä, katkerana, nähden itseni ainoastaan rumana, lihavana ja tyhmänä. Kun uskalsin kohdata itseni silmästä silmään ensimmäisen kerran, aloin itkemään. Ennen tuota hetkeä olin aina pidätellyt kyyneleeni ja tuntui niin ihanalta antaa kyynelien tulla. Kaikkien vuosien paha olo halusi tulla ulos ja annoin sille kerrankin mahdollisuuden pulputa pois. Tämän jälkeen alkoi oma muutosmatkani, jolla olen edelleenkin.

Muutos aiheuttaa aina vahvoja tunteita ja ajatuksia, niin muutoksen tekijässä kuin ulkopuolisissa. Tärkeintä kuitenkin on optimistisuus, usko ja hyväksyminen sekä muutoskyky. On se muutos sitten sinä itse,läheisesi, työympäristö, uusi toimintamalli koulussa tai mikä vaan, niin muista että elämä on yhtä muutosta, johon meidän täytyy oppia sopeutumaan. Joskus on hyvä hengittää, katsoa muutosta suoraan silmiin ja opetella tutustumaan siihen, jopa rakastamaankin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s