Sweat baby sweat – We are watching!

on

night-vintage-music-bokeh-largeKädet hikoilevat, pulssi kohoaa ja ääni alkaa värisemään. Tyypillisiä oireita jännitykselle. Esiintyminen niin pienelle kuin suurellekin yleisölle on aina jännittävää. Olet sitten rookie tai jo vanha konkari esiintymisien suhteen.

Tiedättekö mitä, minuakin jännittää esiintyminen ja uudet kohtaamiset, mutta samalla nautin niistä. Kohtaan työssäni paljon erilaisia ihmisiä, työnhakijoita ja yritysjohtajia. Jokainen kohtaaminen on aina yhtä jännittävä! Mutta entä, kun sinulle tulee mahdollisuus olla tapahtumassa, jossa on 70 henkilöä katsomassa juuri sinua?

Pääsin tällä viikolla osallistumaan Monster Klubiin työni puolesta. Tapahtumassa käsiteltiin sosiaalista mediaa ja työnhakua: kaksi lempiaihettani, joista mielelläni puhun! Ilokseni pääsin vielä keskustelemaan aiheesta paneeliin, jossa lisäkseni oli 3 muuta rekrytoivaa osapuolta edustamassa ja kertomassa omia ajatuksiansa. Paneelikeskustelua kuunteli tuo 70 henkilöä auditoriossa.

Eli kerrataan:

 • Tapahtuma 70 henkilölle CHECK
 • Paneelikeskustelu, jossa itse olet esiintyvä osapuoli CHECK
 • Paikkana iso auditorio CHECK

Kuvittele itsesi tuohon tilanteeseen ja tilaan. Tuntuuko kotoisalta?

Ennen tapahtuman alkua menin vessaan, sillä nykyään aina haluan olla sen pari minuuttia ihan yksin rauhallisessa tilassa ennen H-hetkeä. Arvaa mitä minä siellä vessassa teen? Katson itseäni peiliin ja hymyilen, hengittelen muutaman kerran syvään, jotta rauhotun ja lähden vessasta I CAN DO THIS-asenteella pois. Tämä harjoitus on todella suosittu ja ihmekös, koska se auttaa.  Myös Jutta Gustafsberg tekee tätä ja uskokaa pois, kyllä Juttaakin jännittää luentojen pito! 🙂

Kävellessäni yleisön ohi, kohti auditorion alhaalla olevaa pitkää pöytää kohti, pyrin aina ottamaan katsekontaktin yleisöön. Tämä rentouttaa ja samalla näen ketä joukossa istuu. Katson heitä hymyillen ja nyökkäilen, jotta heillekin tulee rento olo. Tämän pienen hetken aikana luon jo jonkinlaisen yhteyden yleisööni. 

Istuessani paikalleni, haen mahdollisimman mukavan asennon ja hengittelen kokoajan syvään, samalla hymyillen jälleen yleisölle. Yleensä tässä kohtaa käteni hikoilevat oikein kovasti ja samalla sormeni muuttuvat jääkalikoiksi. Ei hätää, tässä kohtaa puristelen kättäni nyrkkiin pöydän alla 5-10krt, jotta rentoudun.

Paneelin alkaessa, hörppään äkkiä vettä, jotta kurkkuni ei ole kuiva. Esittelen itseni ja pyrin kokoajan katsomaan jokaista yleisöstä, samalla kun pyrin pitämään myös puhevauhtini rauhallisena, jottei ääni lähde värisemään ja tule puheripulia. Yleensä esittelyvaiheen jälkeen jännitys kaikkoaa.

Entäpä pahat kysymykset? Sellaiset, joihin et oikein tiedä mitä sanoisit tai koet ettet ole samaa mieltä kuin muut panelistit?  Jos olet saanut ennakkoon tietää kysymykset, kannattaa vastausta miettiä jo hyvissä ajoin. Jos kysymys tulee puskista, niin voit rehellisesti todeta ettet osaa tähän oikein kommentoida/ kollega vei sanat suusta/ perustella selkeästi ja vaikkapa esimerkein erimielisyytesi. Ei kannata kokea huonoa fiilistä tällaisista tilanteista. Eri mieltä saa olla ja on okei, jos et tiedä mitä sanoa.

Paneelin lopussa, kiitän yleisöä ja annan heidän poistua rauhassa ensiksi paikalta, tämän jälkeen vastaan mielelläni kysymyksiin ja tapaan osallistujia.

Se mistä itse pidin tuossa paneelissa oli taas epämukavuusalueelle meneminen ja omasta persoonastani kiinni pitäminen: avoin ja rehellinen ote asioihin! Paneelin jälkeen parasta oli kuulla yleisössä istuvilta hyvistä vinkeistäni ja siitä, että olin hyvä esiintyjä. Eli jos itse istut siellä yleisössä ja pidit esiintyjästä, niin kannattaa mennä kertomaan se hänelle. Näin hänkin saa taas rohkeutta tuleviin koitoksiinsa!

Tilaisuus meni hyvin ja itse sain jälleen esiintymisrohkeutta.Tärkeintä mitä tällaisissa tilaisuuksissa on huomioitava,niin edelleenkin se ensivaikutelman luominen. Älä sulkeudu tai piiloudu verhon taakse, ota kaikki huomioon pienellä hymyllä ja vaikka sillä nyökkäyksellä. Käy vessassa / jossain rauhallisessa tilassa tekemäsä hengitysharjoituksia ja sano ääneen, että pystyt tähän.

On se sitten yleisölle esiintyminen, messuständillä seisominen, työhaastattelu, uuden asiakkaan tapaaminen tai vaikkapa Tinder-treffit, niin älä panikoi. Näitä vinkkejä pystyt hyödyntämään jokaisessa uudessa tapaamisessa ja kohtaamisessa! 🙂

 

2 Comments Lisää omasi

 1. Krista sanoo:

  Luin tämän tekstin vielä ennen pääsykoettani, tästä sai hyvät rauhoittumiskeinot. Kiitos tarpeellisista tsemppausneuvoista!

  1. Veera sanoo:

   Hei Krista! Loistava kuulla, että oli hyötyä. Tsemppiä pääsykokeeseen! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s