”Et ole mitään, jos sinulla ei ole rahaa!”

on

black-and-white-people-bar-men-largeMitä raha merkitsee sinulle? Voiko ilman rahaa olla onnellinen?

Olen paljon miettinyt tästä aiheesta kirjoittamista, koska varsinkin nykypäivänä raha on suuresti esillä. Eräs tuttuni joskus totesi: ”et ole mitään, jos sinulla ei ole rahaa. Raha on  valtaa!”.  Jäin miettimään tuota ajatusta ja se on valitettavasti mielestäni paikkansapitävä asia. Millaista valtaa sitten rahalla saa? Haastattelin kyseistä henkilöä tästä aiheesta.

”Jos ei rahaa ole, niin ei tässä maailmassa ole oikeasti mitään! Hyvä, että nykypäivänä saa perustarpeensa maksettua, sekin on aikamoinen suoritus. Jos vaikkapa sairastun, niin hyvä että on varaa lääkkeisiin. Ne kun eivät peruskuukausibudjettiini mahdu. Varmaan sairastuessa pitäisi myydä jotain FB-kirpparilla, että saisi vaikkapa antibiootit!

Kyllähän tämä persaukisena eläminen vie intoa elämästä, koska mietin kokoajan miten selvitä seuraavasta päivästä. Lasken suorastaan päiviä siihen, että palkka kilahtaa tilille ja saan juuri ja juuri maksettua laskut. Heti palkkapäivänä alan odottamaan seuraavaa palkkapäivää ja lasken taas niistä vähistä rippeistä päiväbudjetin sinne saakka, joka on todella olematon, alle 5€.

Tällainen kitkuttelu vaikuttaa myös sosiaaliseen elämääni: en jaksa nähdä ystäviä, koska se veisi minulta bensakuluja turhaan ajeluun. Minua ei suorastaan kiinnosta olla tekemisissä kenenkään kanssa työpäivän jälkeen. Joku voisi sanoa tätä kai peeaa-burnoutiksi, mutta sitähän tämä juuri on.

Luultavasti saisin sossunkin luukulta enemmän rahaa mitä työstäni, mutta en kestäisi viikkoakaan työttömyyttä. Olen sentään siinä onnellisessa asemassa, että minulla on vakityö omalta alalta! Voisinkin sanoa, että se on yksi onnellisimmista asioistani tällä hetkellä, kunhan palkka olisi kohdallaan. Raha vaikuttaa onnellisuuteeni, mutta kuitenkin tärkeintä rahattomanakin on muistaa ne oikeasti tärkeät asiat: perhe, terveys ja elämästä nauttiminen, vaikka sitten persaukisena!”

Miltä tämä kuulostaa?

Pystyn hyvin nimittäin samaistumaan henkilön fiiliksiin. Tiedän miltä tuntuu elää kädestä suuhun. Se syö onnellisuutta ehdottomasti, koska raha sotkee mielemme stressillä ja huolilla. Kun sitä ei ole, mutta kuluja ja yllättäviä menojakin tulee, niin kasvaa huoli, joka vaikuttaa perustekemiseemme. Raha antaa vallan tarpeidemme tyydyttämiseen. Raha antaa vallan elää leveämmin tai todella kapeasti. Rahan valta vaikuttaa lähes kaikkeen tekemiseemme.

Raha ja mielemme ovat myös aikamoinen parivaljakko. Jos ne eivät kommunikoi keskenään sujuvasti ja järkevästi ottaa raha suuren vallan elämänhallinnastamme.. Kolikon kääntöpuoli on se, että jatkuvat rahahuolet, rahattomuus, velat, maksuhäiriöön tai saati ulosottoon johtavat ongelmat syövät onnellisuuttamme, pakollakin.

Raha tukee mielestäni onnellisuutta, mutta en tiedä tekeekö se meidät onnelliseksi. Tämä riippuu toki myös siitä miten meidät on kasvatettu suhtautumaan rahaan. Joillekin kultalusikkaperseilijöille rahalla on astetta turhamaisempi arvo ja rahan avulla he ylläpitävät valtaa sekä pahimmassa tapauksessa kaaosta. Raha antaa meille valtaa, mutta se miten valtaa hyödyntää on mielemme käsissä!

Olisitko sinä onnellinen alle 5€ päiväbudjetilla?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s