Ambivertti nimeltä Veera

Yleinen

Verttiä joka makuun

Olette varmasti siis kuulleet sanat ekstro-ja introvertti? Hyvin usein olemme joko ekstroja tai introja.

Ekstrovertti on yleensä sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut, kun taas introvertti on hiljainen ja varautunut, mietteliäämpi.

Nämä persoonallisuuden piirteet avaavat ehkä ymmärtämään meitä ihmisiä enemmän. Usein ekstrovertteja ihaillaan ja introja taas pidetään äkkiä arkajalkoina ja nössöinä. Mutta kun asia ei ole niin, tuntemani introvertit ovat enemmänkin juuri varautuneita sosiaalisissa tilanteissa ja miettivät asioita paljon ennenkuin puhuvat niistä ääneen.

Näitä verttejä sitten riittääkin, koska alkuvuodesta aloin tutkimaan omaa vertteyttäni, sillä tuntui että olen sekä ekstro-että intro. Tähän löytyikin vielä yksi vertti, nimeltä AMBIVERTTI ja olen juuri täydellinen sellainen.

Ambivertille tyypillistä ovat mm.

 • Sosiaalisuus ja oma tila: viihdyn porukassa ja olen erittäin puhelias, en pelkää uusia tilanteita ja olen rohkea, mutta kaipaan rutkasti aikaa palautua mm. työpäivän/viikon jälkeen. Joskus voin jopa ahdistua, jos olen sopinut treffit kaverin kanssa pitkällä tähtäimellä. Spontaanit tapaamiset soveltuvat parhaiten minulle vapaa-ajalla.
 • Persoonallisuuden vaihtelut: saatan olla porukan naurattaja, mutta samalla se äitihahmo, joka ymmärtää ja näkee toisten läpi. Erittäin tunteellinen, mutta samalla hyvin pokerinaama. Aistin paljon ihmisten tuntemuksia ja olen kuullut usein olevani hyvä kuuntelija ja empaattinen keskustelukumppani.
 • Ymmärtäminen: usein kohtaan tilanteita, etten tiedä mitä tehdä. Toisin kuin ekstro-ja introvertti he näkevät sen oman ääripäänsä, kun taas itse näen ne molemmat. On siis paljon tilanteita, kun mietin mikä olisi järkevä. Tämän vuoksi uskallan ottaa joskus todella suuria riskejä isojen asioiden kanssa, kun taas pienien asioiden suhteen en.

Tämä ambiverttiys tuo järkeä paljon persoonallisuuteeni ja tekemiseeni. Ymmärrän paremmin itseäni ja en enää koe niin pahasti huonoa omatuntoa mitä ennen, jos haluan olla itsekseni. En kuitenkaan liian paljoa halua nojata näihin verttiyksiin, mutta antavat taas hieman enemmän ajatusta siihen omaan toimintaan.

Mikä vertti sinä olet?

2 kommenttia artikkeliin ”Ambivertti nimeltä Veera

 1. Yksi intro- ja ekstroverttien eroihin ja luonnetyyppeihin perustuva analyysi MBTI.
  Toki tulee muistaa, että jokainen tekee testin omasta näkemyksestään itsestään, mutta tuttavien kanssa niistä on mukava keskustella, että näkevät muutkin itseni samalla tavalla kuin itse näen itseni.
  Englanniksi luonnealayysistä luonnollisesti saa enemmän vastauksia, mutta testin voi tehdä myös netin kautta suomeksi.
  Kaverini purkahti nauramaan, kun testasimme minun olevan ISTP.
  Eli hieman kierolla ja sisäänpäin kääntyneellä huumorintajulla, mutta impulsiivisuudella varustettu elämään mukautuva yksilö, joka kaihtaa liiallisia tunne-elämän impulseja.
  Tämäkin tekee ristiriitaisuuden muiden päästä ajantasalle, koska harva, jos itsekään tiedän, minne olen menossa ja mitä haluan 😀 Mikä on parasta just niin!

  1. Se on tärkeä juurikin tiedostaa, että tekee omasta näkemyksestään, vaikka ne siltikin juuri saattavat yllättää tekijän erilaisemmalla tulkinnalla mitä oli odottanut 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s