STRESSI: suutarin lapsella ei ole kenkiä

Olen tovin jo miettinyt kirjoitanko tästä julkisesti, koska omalla tapaa koen, varsinkin valmentajan roolissa, ettei minulla pitäisi olla asiat näin, miten ne tällä hetkellä on. Erityisesti valmentajana näen, että minulla pitää olla puhtaat jauhot pussissa itseni kanssa, mutta fakta on se, että minäkin olen ihminen.

En ole mikään yli-ihminen, joka pystyy kaikenlaisiin asioihin ja jolla ei ole huonoja päiviä. Olen ihan normaali ihminen, joka tuntee, kokee, aistii, nauttii ja elää erilaisia arjen asioita jatkuvasti. Kesästä lähtien olen tuntenut, kokenut, aistinut ja varsinkin elänyt aikamoisessa myrkyssä, jossa ihanan kamala stressi on alkanut kytemään ja viime aikoina se on ottanut vallan minusta.

Usein sanonkin, että psykologi tarvitsee oman psykologin. Se on erittäin yleistä ja mielestäni myös suositeltavaa, että olet minkä tahansa kentän valmentaja, niin omaat oman valmentajan.

Tiedän, että blogiani lukevat niin nykyiset kuin entisetkin työkaverini, esimieheni, valmennettavani ja joukko muitakin ihmisiä. Olen saanut paljon kiitosta suorasanaisesta, hieman ronskistakin tavastani esittää asioita. Jokainen kirjoitus tulee puhtaasti omasta näkökulmastani, mutta sisältäen vahvasti valmennettavien, tuttujen ja omankin elämän haasteita sekä fiiliksiä. Erityisesti viime aikoina olen oksentanut rivien väliin omia ajatuksiani, koska se on ollut tapani saada tuntemuksia ja pahaakin oloa pois. Joku ei ehkä tekisi sitä näin julkisesti, mutta jos saan edes yhdelle lukijalleni inspiraatiota ja kannustusta luotua, on se sen arvoista!

Kärsin siis stressistä. ”Niinhän me kaikki”, sanoi tuttuni. Stressiin on helppo vedota, koska tosiaan sitä on kaikilla meistä. Yleisimmin stressi koetaan negatiivisena, koska se on tunnettu klassikko. Kuitenkin stressitiloja on peräti kolme erilaista, mutta näistä kaksi erottuu vahvemmin: positiivinen (eustressi) ja negatiivinen (distressi).

  • positiivinen stressi / eustressi: pieni iloinen perseelle potkija, joka motivoi, kannustaa ja innostaa sinua asioihin sekä suorituksiin. Hoitomuoto: rentoutuminen, riittävä uni ja hyvä ruokavalio
  • negatiivinen stressi / distressi: se paskiainen, joka pidemmässä mittakaavassa valtaa mielesi, luo tietynlaisia negaatioita, jumittaa sinut paikoilleen ja pahimmassa tapauksessa polttaa sinut loppuun. Hoitomuoto: rentoutuminen, riittävä uni ja hyvä ruokavalio
  • neutraali stressi / neustressi: tätä saatamme kokea erilaisten tapahtumien yhteydessä, jotka eivät suoraan vaikuta meihin tai aiheuta meille uhkaa. Hoitomuoto: jokaisella tapansa käsitellä, ota rennosti!

Stressi on aina kuitenkin tietynlainen hälytystila, johon varsinkin sympaattinen hermojärjestelmä aktivoituu. On tärkeää tiedostaa mikä stressitila on. Pitkälle mennyt distressi voi olla jopa hengenvaarallinen ja tämän vuoksi stressillä ei kannata vitsailla. Stressitilaa ei ole syytä pitää yllä kovinkaan pitkään negatiivisen puolella.

Itse painin 50/50 negatiivisen ja positivisen välillä, mutta viimeaikoina olen kokenut negatiivisen stressin voiman aivan liian suurena. Se on tuonut minulle uupumusta, ärsytystä ja itseinhoa, epäonnistumisen tunnetta. Negatiivisen tiedostan myös fyysisessä olossani: oksettaa, väsyttää ja kärsin lähes päivittäin päänsäryistä. Nämä fyysiset oireet ovat kuitenkin sellaisia etten anna niille tilaa vallata päivääni, en anna niille tilaa pilata päivääni!

Olen ennenkin kamppaillut negtiivisen stressin kanssa, kuten olenkin kertonut. Nyt onneksi tiedostan myös kuinka voin asialle tehdä jotakin hyvissä ajoin. En koe olevani vielä negatiivisessa stressitilassa, vaikka sen oireita on paljonkin. Koen ne ehkä hälytysmerkkeinä ja sen takia asialle on tehtävä jotakin. Näen valoa tunnelin päässä, koska uskon itseeni vahvasti ja en halua tuottaa itselleni tai unelmilleni pettymyksiä. On tavoite mikä vaan, niin se maali on nähtävä loppuun saakka, koska esteitä ja negaatioita tulee aina tielle! Sen jos minkä olen oppinut ja tämän ansiosta olen luonut itsestäni taistelijan.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: