Hakemus ja CV: Mitä niihin kannattaa kirjoittaa?

Junnaako hakemuksen kirjoittaminen ja CV:n tekeminen? Kaikenlaisia työnhakuoppaita on tullut vastaan ja se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi sinulla.

Tärkeintä työnhaussa on olla oma itsensä, keskittyä siihen mitä siihen hakemukseen kirjoittaa. Se millä fontilla tai kirjainkoolla hakemuksesi on tehty, ei ole suorastaan väliä. Toki hakemuksen ja CV:n selkeys auttaa rekrytoijaa lukemaan, mutta asiantuntevan rekrytoivan silmissä ne eivät vaikuta siihen miten etenet prosessissa. Se mitä hakemus sisältää on tärkein. Onhan CV ja hakemus käyntikorttejasi.

KULUTETTU VINKKI: EROTTAUDU JOUKOSTA

”Työnhaussa tärkeintä on erottautua joukosta!” Eikö tuo ole jo aika kulutettu lausahdus, jota hoetaan joka paikassa ja työnhakuohjeessa? Ainakin itse näen aina punaista tämän lauseen kuulleesani, koska sen merkitystä ei kovin avata!

Erottautuminen käsitetään mielestäni hieman väärin. Liikaa ihmiset keskittyvät siihen miten erottautua kilpakumppaneista. Keskitytään hakemuksen ja CV:n visuaaliseen erottautumiseen ja siitä se soppa sitten syntyy. Yhtäkkiä pääfokuksesi onkin siirtynyt pidätkö yhteystietosi laatikossa vai onko laatikossa harmaat vai siniset reunat.

Erottaudu persoonana. Tuo esille kuka ja millainen olet. Ole aito ja oma itsesi.

Erottautuminen on mielestäni sitä, että kun avaan tietosi vaikka 100 hakijan joukosta ja kohtaan CV:n ja hakemuksesi, niin sieltä ilmenee sellaista tietoa joka on eduksesi. Motivaatio, osaaminen, tavoitteet ja persoona.

Eduksesi erottautuminen vaatii hyvää itsetuntemusta eli tiedät missä olet hyvä, missä kehittyä ja mitä et todellakaan osaa. Näiden tiedostettua tiedät mitä annat tulevalle työnantajallesi, mitkä ovat odotuksesi ja minne suuntaan toivot kehittyväsi.

Lukiessani ja oivaltaessani nämä, näen ripauksen aitoa sinua. Näin pääsen tutustumaan sinuun lähemmin ja näin sinä erottaudut massasta, joka on käyttänyt kuluneet hakemus-ja cv-mallit loppuun. Tämä on aitoa ja innostavaa erottautumista. 

HAKEMUS / MOTIVAATIOKIRJE / SAATEKIRJE

Aloitatko hakemuksen kertomalla syntymästäsi, edeten siitä opintoihin ja kertomalla kuinka kiinnostuit tästä tehtävästä, johon viitaten kirjoitat hakemustasi? Tylsää, nämä rekrytoija näkee CV:stä.

Rekrytoiva henkilö haluaa tietää MIKSI sinä kiinnostuit työtehtästä ja itse yrityksestä sekä MITÄ sinä tarjoat heille ja MILLAINEN henkilönä olet, olisitko hyvä lisä työyhteisöön sekä MISSÄ näet itsesi tulevaisuudessa (=kuinka yritys voi tukea tavoitettasi).

Ennen hakemuksen tekemistä kirjoita esimerkiksi paperille itsestäsi asioita. Piirrä vaikka klassinen mindmap, jonka avulla tuot erilaisia asioita esille:

  • motivaatiosi
  • osaamisesi ja mielenkiintosi
  • kehittymisalueesi
  • lähitulevaisuuden tavoitteet

Tämän jälkeen kun olet havainnollistanut itsesi kartalle, niin pystyt paremmin kirjoittamaan itsestäsi hakemukseen.

Hakemuksen tärkein pointti on tuoda esille miksi sinä haet tehtävään, mitä sinä tuot yritykselle eli mitä he hyötyvät sinusta, jos palkkaavat sinut heille töihin ja tietenkin miksi juuri haluat tähän työpaikkaan sekä tehtävään. Olemme uteliaita siitä miksi haluat juuri meille, joten anna sen näkyä!

CV / CURRICULUM VITAE / ANSIOLUETTELO

Vältä: Kilometrin pituista CV:tä, joka on pahimmassa tapauksessa powerpoint-show tai siinä ei vaan ylipäätään ole päätä eikä häntää: ne ovat suorastaan kamalaa luettavaa!

Ansioluetteloista on erilaisia malleja siitä mikä osio tulee ensimmäisenä.

Yksi paras nyrkkisääntö mitä tähän voin antaa on tämä:

Edustit itseäsi klassisella mallilla tai modernilla visuaalisella, niin suosittelen aina painottamaan vahvuuksia CV:n yläosassa.

Esimerkiksi, jos kokemuksesi on vähäinen tehtävään, mutta koulutuksesi taas kovempi, niin laita koulutus CV:n yläosaan ja jos taas kokemuksesi on kultainen, niin heitä se sinne yläosaan! Pääasia kuitenkin on, että CV on tarpeeksi informatiivinen kertoakseen sinusta lukijalle oleellisemman.

Olit sitten 20- tai 50 -vuotias työnhakija, niin saat kaiken oleellisen tiedon mahdutettua parille sivulle.

Sinulla  jolla on jo useampi vuosi työkokemusta, niin yhdistä ne nuoruusvuosien työkokemus vaikka pariksi lauseeksi: ”Toimin työurani alussa monipuolisissa asiakaspalvelutehtävissä kaupan alalla, josta suuntauduin toimistopuolen tehtäviin muutaman vuoden ajaksi”. Tuohon lauseeseen saattoi juuri sisältyä yhden 10-vuoden kokemus ja tämä oli selkeä lukea! Saman tiivistyksen voit tehdä myös kurssien ja opintojenkin kanssa. Nuoremmille hakijoille suosittelen tuomaan esille kattavasti kesätyöpaikkojen tehtävänkuvat, harrastuneisuuden ja esim. vapaaehtoistyöt.

Vinkkejä ja selfhelp-oppaita löytyy hakemuksen ja CV:n osalta yltäkylläisesti. Visuaalisuuden kanssa saa leikitellä, mutta jos se vie fokuksesi pois itse tärkeimmästä, suosittelen pysymään klassisissa malleissa.

Keskity siis olennaiseen eli miksi sinä olisit oiva valinta tehtävään.

Toki anna palaa visuaalisuuden kanssa, jos se tuntuu omalta. Vastaani on tullut niin sateenkaaren sävyissä olevia hakemuksia kuin tuoksupaperilla olevia CV:tä. Voihan ne hieman hilpeyttä tuoda, mutta fokus rekrytoijalla on kuitenkin oikean matchin löytämisessä. 


Tarvitsetko apua hakemuksen tai CV:n laatimisen parissa? Autan sinua mielelläni, joten ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

©veerasalpalahti.com

One thought on “Hakemus ja CV: Mitä niihin kannattaa kirjoittaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s