Hakemus ja CV: Mitä niihin kannattaa kirjoittaa?

Junnaako hakemuksen kirjoittaminen ja CV:n tekeminen? Päätin laatia sinulle seuraavan työnhakupakin, jossa kerron mitä asioita on hyvä tuoda esille hakemuksessa ja CV:ssä. Myös kerron mitä asioita itse työssäni näistä dokumenteistä katson sekä miten jäät aidosti mieleeni hakijoiden joukosta!

EROTTAUDU JOUKOSTA

”Työnhaussa tärkeintä on erottautua joukosta!” Eikö tuo ole jo aika kulutettu lausahdus, jota hoetaan joka paikassa ja työnhakuohjeessa? Ainakin itse näen aina punaista tämän lauseen kuulleesani, koska sen merkitystä ei kovin avata!

Erottautuminen käsitetään mielestäni hieman väärin. Liikaa ihmiset keskittyvät siihen miten erottautua kilpakumppaneista ja sen vuoksi tehdään mitä eriskummallisia hakemuksia, johon on heitetty quoteja, miljoonia värejä, erikoisia ja muka hauskoja kuvia sekä CV, jossa ei vaan ole mitään tolkkua! Tätä voidaan kutsua erottautumiseksi, mutta ei ehkä niin positiivisessa valossa.

Erottautuminen on mielestäni sitä, että kun avaan tietosi vaikka 100 hakijan joukosta, näen CV:n ja hakemuksesi, niin se miten olet tuonut motivaatiosi, osaamisesi ja persoonasi esille, luovat erottautumisen.

Eduksesi erottautuminen vaatii hyvää itsetuntemusta eli tiedät missä olet hyvä, missä kehittyä ja mitä et todellakaan osaa. Näiden tiedostettua tiedät mitä annat tulevalle työnantajallesi, mitkä ovat odotuksesi ja minne suuntaan toivot kehittyväsi.

Lukiessani ja oivaltaessani nämä, näen ripauksen aitoa sinua. Näin pääsen tutustumaan sinuun lähemmin ja näin sinä erottaudut massasta, joka on käyttänyt kuluneet hakemus-ja cv-mallit loppuun. Tämä on aitoa ja innostavaa erottautumista. 

HAKEMUS / MOTIVAATIOKIRJE / SAATEKIRJE

Aloitatko hakemuksen kertomalla syntymästäsi, edeten siitä opintoihin ja kertomalla kuinka kiinnostuit tästä tehtävästä, johon viitaten kirjoitat hakemustasi? TÄMÄ ON TYLSÄÄ! 

Rekrytoiva henkilö haluaa tietää MIKSI sinä kiinnostuit työtehtästä ja itse yrityksestä sekä MITÄ sinä tarjoat heille ja MILLAINEN henkilönä olet, olisitko hyvä lisä työyhteisöön.

Ennen hakemuksen tekemistä kirjoita esimerkiksi paperille itsestäsi asioita. Piirrä vaikka klassinen mindmap, jonka avulla tuot erilaisia asioita esille:

  • motivaatiosi
  • osaamisesi ja mielenkiintosi
  • kehittymisalueesi

Tämän jälkeen kun olet havainnollistanut itsesi kartalle, niin pystyt paremmin kirjoittamaan itsestäsi hakemukseen. Hakemuksen tärkein pointti on tuoda esille miksi sinä haet tehtävään, mitä sinä tuot yritykselle eli mitä he hyötyvät sinusta, jos palkkaavat sinut heille töihin ja tietenkin miksi juuri haluat tähän työpaikkaan sekä tehtävään. Olemme uteliaita siitä miksi haluat juuri meille, joten anna sen näkyä!

CV / CURRICULUM VITAE / ANSIOLUETTELO

Kilometrin pituinen CV, joka on pahimmassa tapauksessa powerpoint-show tai siinä ei vaan ylipäätään ole päätä eikä häntää: ne ovat suorastaan kamalaa luettavaa!

Ansioluetteloissa on erilaisia malleja siitä mikä osio tulee ensimmäisenä. Edustit itseäsi klassisella mallilla tai modernilla visuaalisella, niin suosittelen aina painottamaan vahvuuksia CV:n yläosassa. Esimerkiksi, jos kokemuksesi on vähäinen tehtävään, mutta koulutuksesi taas kovempi, niin laita koulutus CV:n yläosaan ja jos taas kokemuksesi on kultainen, niin heitä se sinne yläosaan! Pääasia kuitenkin on, että CV on tarpeeksi informatiivinen kertoakseen sinusta lukijalle oleellisemman.

Olit sitten 20- tai 50 -vuotias työnhakija, niin saat kaiken oleellisen tiedon mahdutettua kahteen sivuun. Sinulla  jolla on jo useampi vuosi työkokemusta, niin yhdistä ne nuoruusvuosien työkokemus vaikka pariksi lauseeksi: ”Toimin työurani alussa monipuolisissa asiakaspalvelutehtävissä kaupan alalla, josta suuntauduin toimistopuolen tehtäviin muutaman vuoden ajaksi”. Tuohon lauseeseen saattoi juuri sisältyä yhden 10-vuoden kokemus ja tämä oli selkeä lukea! Saman tiivistyksen voit tehdä myös kurssien ja opintojenkin kanssa. Nuoremmille hakijoille suosittelen tuomaan esille kattavasti kesätyöpaikkojen tehtävänkuvat, harrastuneisuuden ja esim. vapaaehtoistyöt.

Yleisesti CV:n tekemisessä kannattaa huomioida SELKEYS ja tekstin jäsentely. Onko se mielestäsi selkeä lukea? Eihän rivit hypi kummallisesti? Onko kappalejaot sujuvat? Onko se visuaalisesti toimiva?

Tähän vielä vinkkinä, että sateenkaaren väriset tilkkutäkit voivat olla pirtsakoita, mutta harvemmin toimivia. Myöskin jättisuurien kuvien / taustojen käyttämistä suosittelen vahvasti harkitsemaan. Entäs ne quotesit ja muut lainaukset CV:ssä? HARKITEN, jos persoonastasi välittyy oikea kuva ja quote on näppärän ketterä ja sitä rataa, voit sen heittää, JOS nyt välttämättä haluat.


Tarvitsetko apua hakemuksen tai CV:n laatimisen parissa? Autan sinua mielelläni, joten ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

©veerasalpalahti.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s