Muutosvastarinta-vai mahdollisuus: Henkistä kasvua 365 päivää

Näin vuoden lopussa yksi iso keskustelunaihe on kulunut vuosi ja sen tuomat muutokset sekä tulevalle vuodelle odotetut odotukset. Itse erityisesti olen lähiaikoina miettinyt kuinka paljon vahvemmaksi olen kasvanut henkisesti tämän vuoden aikana ja mietin, kuinka paljon tämä henkinen kasvu voi mahdollistaa ensi vuodelle ideoituja muutoksiani. Ilman muutoksia en pystyisi tavoittelemaan ensi vuodelle asetettuja tavoitteitani ja unelmiani.

Tämän kuluneen vuoden aikana olen joutunut tutustumaan itseeni erityisesti uudemman kerran. Olen kohdannut isoja pettymyksiä, paininut henkisesti oman hyvinvointini kanssa ja myös pakottanut itseäni löytämään niitä uusia vahvuus-ja kehitysalueita. Tämä vuosi on ollut yksi hullu vuoristorata. Kun alkuvuodesta aloitin MindCoach®-opinnot, uskoin vahvasti siihen, että nyt olen löytänyt itseni ja tästä se elämä lähtee kulkeutumaan. Kuitenkin jo kurssin aikana käydyt asiat laukaisivat minussa jotain, jotain sellaista, jonka olin ehkä tietoisestikin halunnut sivuuttaa. Ne olivat juurikin ne asiat, jotka olivat pitäneet minua kuitenkin paikoillaan ja nyt niihin oli tartuttava, jotta voin mennä elämässäni eteenpäin.

Mieti esimerkiksi omaa elämääsi ja itseäsi. Mieti miten itse olet muuttunut vuoden aikana?  Muutosta on tullut aivan varmasti jollakin tasolla. Onko se muutos ollut positiivista ja itseäsi kehittävää vai oletko kenties kokenut jotain dramaattista, ehkä negatiivistakin? Kun jokin muutos tulee, niin se väkisinkin muuttaa meitä jollakin tapaa. Joskus muutos meissä voi olla iso, kun taas toisinaan hyvin pieni.

Osa omista muutoksistani on tullut yllättäen, osan muutoksista olen taas tajunnut myöhemmin. Jotkut muutokset ovat olleet mieleisiä, kun taas jotkut sellaisia joita en ole halunnut hyväksyä. Olivat ne muutokset sitten millaisia vaan, on niihin asennoiduttava oikein. Hyvät muutokset auttavat kulkemaan eteenpäin ja ikävät taas ehkä hidastavat matkaa, mutta eteenpäin on silti mentävä. Kaikkien kokemieni muutosten jälkeen olen jatkanut matkaani, ehkä uusin ajatuksin tai toimintatavoin, mutta olen selkeästi kulkenut eteenpäin. Vaikka tietyt kokemani muutokset hidastavatkin matkaani, niin ne opettavat samalla minulle valtavasti, erityisesti omasta itsestäni joitakin uusia puolia.

edf

Olen myös oppinut valtavasti itsestäni niitä uusia, vahvoja ja hyviä puolia. Osa on ollut jopa sellaisia, että olen ajattelut niiden olevan heikkouksia, mutta tietyt muutokset ovat kääntäneet ne vahvuudekseni. Erityisesti jokainen pitämäni valmennuskerta eri valmennettavan kanssa on opettanut minulle jotain uutta. Valmennettavani ovat myös muuttaneet minua, he ovat inspiroineet minua ja saaneet ajattelemaan erilaisia asioitakin hyvin eri näkökulmasta. Jokainen heistä on ollut myös minun valmentajani, koska heidän eri lähtökohdat, unelmat ja kehittymiskohteet, ovat valmentaneet minua valmentajana. Suuri kiitos siis heille, koska he ovat olleet yksi iso ja tärkeä osa tämänvuotista matkaani.

Olen edelleen tietyistä muutoksista hyvin pettynyt, mutta olen pakottanut itseni elämään niidenkin kanssa. Ajan myötä nekin muutokset helpottuvat ja mahdollistavat taas positiivisiakin asioita ja mahdollisuuksia. Olen aiemmin ollut vahva pessimisti, joka ei pety. Kuitenkin koen, että elämä pessimistinä toi minulle suurempia pettymyksiä kuin nykyinen elämä optimistina. Osaan käsitellä nyt niitä pettymyksiä aivan eri tavalla, ilman vihaa ja katkeroitumista. Osaan ottaa pettymykset vastaan, kiittää niistä ja kulkea pää ylhäällä eteenpäin. Tämä vuosi on auttanut minua valtavasti: luulin pitäneeni jo pään ylhäällä vuosi sitten, kunnes tajusin että joku muu piti sitä puolestani. Nyt kun pidän pääni itse ylhäällä, olen vahva ja luottavainen sen suhteen, mitä tuleva vuosi eteeni tuo. Olen tässä kohtaa jo voittaja!

Mikä on tämän tekstini pointti siis? Haluan rohkaista jokaista lukijaani ottamaan muutos avosylin vastaan. Vaikka muutos ei olisi mieleinen, siitä löytyy aivan varmasti jotain positiivistakin. Ehkä ei siinä ajankohdassa, mutta jälkeenpäin voit nähdä mitä hyvää se sai aikaan elämässäsi tai sinussa. Muutos vaatii aina aikaa, isot muutokset eivät jalkaudu hetkessä. Joskus se voi olla pidempiaikainen prosessi, mutta siinäkin kaikki lähtee sinusta ja asenteestasi. Uskon vahvasti ajatukseen, että mitä enemmän muutosta sitä parempi ymmärrys muutoksia kohtaan tulee. Muutoksissa on nähtävä molemmat kääntöpuolet ja se puolivälikin. Muutosta on jopa tarkasteltava ulkopuolisin silmin.  Muutos ei ole helppoa, mutta muutos myös mahdollistaa muuttumisen meissä itsessämme! Annatko sinä mahdollisuuden muutoksesta syntyvälle muutokselle?

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Muutosvastarinta-vai mahdollisuus: Henkistä kasvua 365 päivää

  1. […] nähdä se positiivinen puoli sekä kulkea tilanteista eteepäin vahvempana. Kuten edellisessä blogipostauksessa kerroinkin, niin tämä vuosi on samalla vahvistanut minua ja mieltäni. Olen huomannut, että […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: