Huono johtaja – Innostava johtaja: tiedätkö tyypin?

Huonot johtajat tai esimiehet ovat olleet keskusteluissa hieman kaikkialla lähiaikoina. Meillä jokaisella on varmasti kokemusta sellaisista henkilöistä uramme varrella, jos ei vielä, niin odota vain!

Juttelin hiljattain myös ystäväni kanssa tästä aiheesta ja hän kertoi kuinka heillä oireilee koko tiimi yhden ihmisen vuoksi, heidän esimiehensä. Esimies ei ole läsnä ja kommunikointi on puutteellista, tämän lisäksi jos kommunikointia on, niin ainoastaan hyvin kylmää ja törkeän tapaista viestintää tulee sähköpostitse. Tiimi tekee todella hyvin työnsä, mutta kiitosta on tullut kerran viimeisen vuoden aikana. Tilanne on mennyt siihen, että alle parin kuukauden sisään tiimistä on äänestänyt jaloillaan pari henkilöä ja loput etsivät töitä: monella tavoitteena vaihtaa uuteen työhön kesäloman jälkeen. 

Aika kamala tilanne eikö vaan, mutta tämä on yksi monista tilanteista joista olen kuullut. Sykkeeni nousevat aina näitä kuullessani ja mietin, että miten yritykset eivät puutu tilanteisiin, kyllähän tulehtuneen yhteisön näkee kilometrien päähän!


BAD BOSS – GOOD BOSS

Huonon johtajan syndrooma

Huonoja esimiehiä/johtajia voi olla hyvin erilaisia ja tietenkin me koemme asiat eri tavoinkin. Toinen voi koeta kylmän johtajan hyvänä kun toinen taas aivan kamalana. Mitä ominaisuuksia huonoilla johtajilla sitten voi olla?

 • Heillä ei ole ihmissuhdetaitoja tai tunneälykkyyttä
 • He eivät osaa asettaa tavoitteita yksilö-ja tiimitasolla
 • Heidän kanssaan kommunikointi on erittäin vaikeaa
 • He eivät halua tai uskalla jakaa vastuuta toisille
 • He eivät osaa antaa kattavaa palautetta: keskittyvät antamaan  vain kritiikkiä
 • Heiltä puuttuu kyky nähdä henkilöstön osaaminen ja potentiaali
 • He ohjaavat ihmisiä väärin: esim. liikaohjeistus ja luvuilla johtaminen 
 • He ovat ylibuukattuja ja unohtavat täysin oman tiiminsä/henkilöstön
 • He keräävät kaiken kiitoksen vaikka itse tiimi/henkilöstö olisi tehnyt kaiken työn
 • Heitä itse on johdettu väärin ja he ovat omaksuneet siitä mallin

Tässä vain yksi osa asioita, lista varmasti jatkuu vielä omassa mielessäsi. Yritykset joissa tällaisia johtajia piilee tekevät hallaa niin tuottavuudelleen kuin brändilleen. Jatkuva moittiminen ja johtajuuden heikkous tai kokonaan sen puute eivät tuota menestystä. Huono johtaja myrkyttää ja imee kuin hyttynen tiiminsä innostusta, motivaatiota ja jopa motiiviakin olla yrityksessä töissä.  Näissä tilanteissa henkilöstö äänestää nopeasti jaloillansa!

Onneksi on myös niitä innostavia ihmisjohtajia, joita voimme ihailla! 

Omalla urallani olen saanut toimia parin innostavan ja esimerkillisen johtajan parissa. He ovat näyttäneet mitä johtajuus on parhaimmillaan:

 • He ovat luottaneet from day 1 sinuun ja he itse ovat olleet luottamuksen arvoisia
 • He ovat arvostaneet tiiminsä jäseniä ja heidän yksilöllistä potentiaaliaan
 • He ovat luoneet selkeät tavoitteet ja heidän kanssaan kommunikointi on ollut sujuvaa, idearikasta, rohkaisevaa ja vuorovaikutteista
 • He ovat osanneet antaa palautetta ja olla läsnä arjessa sekä kannustaneet ottamaan kiinni uusistakin mahdollisuuksista, jotka ovat kehittäneet omaa osaamistasi
 • Heille on voinut avoimesti kertoa asioista, jotka ovat harmittaneet tai tuntuneet pahalta. He ovat ottaneet myös näistä asioista kiinni ja yhdessä olemme voineet korjata tilanteet kuntoon!
 • Heiltä on saanut tukea niin nykyhetkeen kuin tulevaisuuden unelmiinkin: he osaavat innostaa ja mentoroida sinua kulkemaan myös eteenpäin urallasi
 • Heidän kanssaan on voinut olla rohkeasti oma itsensä ja he ovat arvostaneet sinua juuri sellaisena kuin olet!

Tuollaisilta johtajilta vaaditaan erityisesti erinomaista ihmistuntemusta, jotta voi nähdä työntekijöidensä vahvuudet että kehittymiskohteet sekä hyödyntää niitä niin henkilön kuin organisaation eduksi.

Toivon, että yrityksissä panostettaisiin paremmin esimiesten/johtajien henkilöstövalintoihin. On helpompi muuttaa tapoja toimia ja oppia uutta kuin yrittää muuttaa itse persoonaa! 

Rakkaudella,
Veera

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s