Ovatko yritysten arvot vain markkinointikikka vai oikeasti kulttuurin perusta?

on

Selaat minkä tahansa yrityksen nettisivuja, niin löydät sieltä yritysesittelyn uumenista arvot. Ihannemaailmassa arvot ovat kulttuurin peruskivi: niihin voidaan samaistua ja sitoutua. Ovatko arvot kuitenkin vain klassinen markkinointikikka?

”Kaikkihan arvoihin voi samaistua”

Yritysten arvot ovat monesti sellaisia asioita joihin jokainen meistä voi samaistua. Arvot koristavat yritysten auloja ja toimistotiloja sekä niitä tuodaan myös yritysviestinnässäkin esille.

Olen paljon puhunut työkavereiden kanssa vuosien varrella kuinka arvot ovat lähes identtisiä eri työpaikoilla: eri sanamuotoja vain käytetty.

Arvot ovat kuitenkin yrityksen kulttuurin pohja. Ihannemaailmassa arvot näkyvät yrityksen arjessa, työssä itsessään, asiakkaille, työnhakijoille ja elävät itse työntekijöissä. On yrityksiä joilla arvot ovat juurikin kauniita sanoja nettisivuilla ja toimiston seinillä, mutta onneksi on myös yrityksiä missä heidän omat arvot näkyvät!

Arvoja voidaan laatia eri tavalla: johtoryhmä määrittelee tai niiden määrittelyyn osallistetaan koko henkilöstö.On tapa mikä vaan, on tärkeää arvojen yhteinen ymmärtäminen ja niiden tunteminen ”omaksi”. Arvojen noudattaminen ja niiden mukaan toimiminen koskee kaikkia, johtoporrastakin.

Arvojen toteutumista pitää myös seurata. Mieti, jos yrityksessä on ollut 10 vuotta samat arvot ja yli puolet henkilöstöstä vaihtunut. Onko arvot pysyneet arjen kanssa samanlaisina vai pitäisikö niitä kyseenalaistaa? Sanoisin, että tämä on iso kompastuskivi monessa yrityksessä. Siinä missä johtamista tai toimintatapoja kehitetään, niin pitää kehittää myös arvojakin.

Onnistuneessa kulttuurissa arvot näkyvät. Arvot sisäistämällä ja niiden mukaan elämällä, yleensä työntekokin on mukavampaa. Riippuen organisaatioista, jotkut arvot voivat olla täysin sisäisesti tarkoitettua, mutta yleensä arvoista löytyvät asioita, joita on tärkeä tuoda myös esille esimerkiksi asiakassuhteiden ylläpidossakin. Arvot ovat arjessa toteutuneet, kun niitä ei tarvitse peräänkuuluttaa.

2 Comments Lisää omasi

 1. Anna A sanoo:

  Hei!
  Kiitos tästä postauksesta, erittäin kiinnostavia pointteja!
  Olen huomannut saman, arvot tuntuvat olevan joka yrityksessä samat. Onhan se ymmärrettävää, että arvoilla halutaan usein työmaailmassa viestittää tiettyjä asioita, eikä persoonallisuudelle ole liikaa tilaa. Arvojen toteutuminen on sitten eri juttu, niitä toteutetaan eri tavoilla, hyvin tai huonosti. Ei käy, että yrityksen esittelyvideolla sanotaan yhtä, mutta oikeasti tehdään toista.

  1. Veera sanoo:

   Hei Anna ja kiitos paljon kommentista! Enemmän pitäisi arvoista ottaa omistajuutta, ei riitä että ne luodaan ja odotetaan, että ne näkyvät. Siinä missä muitakin asioita kehitetään, niin yhtä tärkeää on kehittää arvojakin. Erityisesti annan pisteitä yrityksille, jotka osallistaa henkilöstön miettimään arvoja, eikä pelkkä johtoryhmä. Toteutuminen kuitenkin määrittelee sen miten arvot ovat arjessa mukana. Varsinkin uudet työntekijät huomaavat nopeasti sen, jos korulauseet ja suuret puheet eivät olekaan totta itse arjessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s