Ovatko yritysten arvot vain markkinointikikka vai oikeasti kulttuurin perusta?

Selaat minkä tahansa yrityksen nettisivuja, niin löydät sieltä yritysesittelyn uumenista arvot. Ihannemaailmassa arvot ovat kulttuurin peruskivi: niihin voidaan samaistua ja sitoutua. Ovatko arvot kuitenkin vain klassinen markkinointikikka?

”Kaikkihan arvoihin voi samaistua”

Yritysten arvot ovat monesti sellaisia asioita joihin jokainen meistä voi samaistua. Arvot koristavat yritysten auloja ja toimistotiloja sekä niitä tuodaan myös yritysviestinnässäkin esille.

Olen paljon puhunut työkavereiden kanssa vuosien varrella kuinka arvot ovat lähes identtisiä eri työpaikoilla: eri sanamuotoja vain käytetty. Osittain koen arvojen olevan osa markkinointia: viestitään yrityksen kulttuurista niin työnhakijoille kuin asiakasryhmille. Ulkopuolinen pystyy kuitenkin tutkimalla ottamaan selvää arvojen toteutumisesta. Tähän hyviä välineitä ovat esimerkiksi yrityksen sosiaalinen media ja työntekijöiden sekä alumnien kokemukset. 

Arvot ovat kuitenkin yrityksen kulttuurin pohja. Ihannemaailmassa arvot näkyvät yrityksen arjessa, työssä itsessään, asiakkaille, työnhakijoille ja elävät itse työntekijöissä. On yrityksiä joilla arvot ovat juurikin kauniita sanoja nettisivuilla ja toimiston seinillä, mutta onneksi on myös yrityksiä missä heidän omat arvot näkyvät!

Arvojen laatimiseen on erilaisia tapoja: on yhdessä henkilöstön kanssa mietittyjä kuin johtoportaan asettamia arvoja. On tapa mikä vaan, on tärkeää arvojen yhteinen ymmärtäminen ja niiden tunteminen ”omaksi”. Arvojen noudattaminen ja niiden mukaan toimiminen koskee kaikkia, johtoporrastakin.

Arvojen toteutumista pitää myös seurata. Mieti, jos yrityksessä on ollut 10 vuotta samat arvot ja yli puolet henkilöstöstä vaihtunut. Onko arvot pysyneet arjen kanssa samanlaisina vai pitäisikö niitä kyseenalaistaa?

Yhteenvetona: arvojen pitää ehdottomasti näkyä yrityksen henkilöstössä ja kulttuurissa! Arvot sisäistämällä ja niitä elämällä yleensä työntekokin on mukavampaa. Riippuen organisaatioista, jotkut arvot voivat olla täysin sisäisesti tarkoitettua, mutta yleensä arvoista löytyvät asioita, joita on tärkeä tuoda myös esille esimerkiksi asiakassuhteiden ylläpidossakin. Arvot ovat arjessa toteutuneet, kun niitä ei tarvitse peräänkuuluttaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: