Onko empatiakyky sun kuppi kahvia?

on

Olen empaatikko. Olen aina ollut herkkä vaistoamaan toisten tunteita ja näin myös pystynyt helposti asettumaan toisten asemaan. Samaan aikaan myös intuitioni on kasvanut ja monesti aistin asioita etukäteen. Olen myös sosiaalisesti taitava eli vuorovaikutustaitoa, tilannetajua ja kuuntelutaitoa löytyy empatiakyvyn lisäksi. 

Empatia tarkoittaa kykyä ymmärtää mitä toinen ihminen kokee tämän näkökulmasta, eli itsensä asettamista toisen henkilön asemaan. Empaattisessa vuorovaikutuksessa henkilö ymmärtää toisen henkilön tunteet (Lähde: Wikipedia)

Erityisesti empatiakykyni vuoksi olen monesti työyhteisössä se henkilö, jolle tullaan puhumaan niin hyvistä kuin ikävistäkin asioista tai kokemuksista sekä johon luotetaan. Pystyn hyvin nopeasti asettumaan heidän asemaan, vaikka henkilökohtaisesti en kokisi asiaa samalla tavalla. Taitoni ymmärtää ja olla toisen kengissä, on antanut myös itselleni paljon uusia näkökulmia. Mikään kun ei ole juuri niin yksiselitteistä. Taitoni avulla olen saanut paljon avarrettua omia näkökulmiani ja uskon, että taitoni avulla olen kasvanut hyvin avarakatseiseksi ihmiseksi.

Empaattisena henkilönä koen välillä tuskaa, koska olen niin herkkä vainukoira. Toisten tunteiden ymmärtäminen  ja niihin asettuminen voi olla uuvuttavaakin. Tämän vuoksi haluan eristäytyä välillä omiin oloihini, jotta voin purkaa mieleni puhtaaksi monista tunnetiloista. Annan mielelleni tilaa ja aikaa pureskella toisten tuntemuksia ja myös omiakin vaistoja. On erittäin tärkeää ettei lähde hyökkäämään omilla ajatuksillaan liian sukkelaan, vaan mielellään miettii asioita ja palaa mieli levättynä keskustelemaan.

Sosiaalinen kyvykkyys vs. sosiaalinen aktiivisuus

Sosiaalisesti taitavista henkilöistä myös ajatellaan useasti, että he ovat erittäin sosiaalisia. Tämäkin on yksi harhakuva tai iso ennakkoluulo. Olen puhelias, mutta myös ekstrovertin puoleni lisäksi, olen hyvin introvertti. Nautin esiintymisestä ja äänessä olosta, mutta myös haluan olla se, joka ei erotu tapetista. Monesti ihmiset ajattelevatkin juhlia ja tapahtumia järjestäessä, että minä tulen kirkuen juontamaan tapahtuman tai haluan olla järjestämässä. EI! Monesti haluan juuri olla se, jolla ei ole mitään osaa esiintymisestä tai järjestelyistä. Sosiaalinen taitoni ei tarkoita, että haluan olla aina esillä ja tykkään puhua tai esiintyä. Sosiaalisesti aktiivinen on käsite aivan erikseen.

Empatiakyvyn harjoittelu

Pärjätäkseen työelämässä nyt ja tulevaisuudessa on sosiaalisella kyvykkyydellä mieletön painoarvo. Se on taito, josta itse olen erityisen ylpeä, vaikka välillä kiroankin herkän vainuni. Sosiaalista kyvykkyyttä tai itse empatiakykyä voi opetella, mutta kaikille se ei ole helppoa. Teennäisten taitajien lävitse, kun näkee hyvinkin helposti. Tässä kuitenkin yksi hyvä harjoitus, joka kannattaa tankata mieleensä:

  1. Siirrä oma mielipiteesi ja näkemyksesi syrjään
  2. Pyri tarkastelemaan toisen näkökulmasta asioita
  3. Anna arvoa toisen näkemykselle, vaikka et olisikaan samaa mieltä
  4. Mieti ja tarkastele omia asenteitasi: haluatko vain olla oikeassa ja asioiden menevän mielesi mukaisesti? Kommunikoitko vain minäkeskeisesti? 
  5. Kuuntele tarkasti toisen sanat ja tunne äänensävy. Millaisessa tunnetilassa toinen on? Miten hän elehtii kertoessaan asioista?
  6. Pyri päättämään keskustelu selkeytyyn: miten tästä edetään ja mitä kertoja aikoo tehdä asian suhteen? 

Kirjavinkki aiheeseen liittyen: Empatian ja intuition mahtava voima

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s