Tasa-arvoisuuden vaaliminen työyhteisössä: olemme kaikki samanarvoisia rooleista huolimatta!

Yleinen

Tasa-arvon tarkoitus on yhdenvertaisuus. Me kaikki olemme keskenämme yhdenvertaisia, oli ammattimme, sukupuolemme, uskontomme, seksuaalinen suuntaumuksemme, ikämme, ihonvärimme, vakaumuksemme, mielipiteemme ja terveydentilamme mikä vaan!

Olen erittäin suuresti tasa-arvon nimeen peräänkuuluttava henkilö. En hyväksy epätasa-arvoista kohtelua ja olen urallani joitakin kertoja joutunut puuttumaan tilanteisiin, joissa on ollut niin syrjintää, häirintää kuin muuten epätasa-arvoista kohtelua. Pahin tapaus, joka urallani on tullut vastaan, on johtanut johtoportaan jäsenen irtisanomiseen, koska hänen käytöksensä ja toimintatapansa katsottiin niin vääräksi ettei sitä voinut hyväksyä.

Tasa-arvo on Suomessa edelleenkin yksi kuuma peruna, mutta samalla niin tabu. Valitettavaa kuitenkin on, että moni työntekijä kokee epätasa-arvoa työpaikallaan. Se voi olla erilaista kohtelua tai suoraa syrjintää, liittyä niin työtehtäviin, yleiseen kohteluun työpaikalla tai palkkaukseen, jossa valitettavasti epätasa-arvo vaikuttaa useasti. Epätasa-arvossa olevat henkilöt voivat elää pelossa, tuntea ahdistusta ja jopa sairastua työpahoinvointiin. 

Työnantajien yksi tärkeimmistä velvollisuuksista on edistää yhdenvertaisuutta. Työnantajan pitää ennaltaehkäistä epätasa-arvoista kohtelua (epäasiallinen kohtelu). Epäasialliseen kohteluun pitää puuttua välittömästi ja jokaisella on oikeus ottaa asia puheeksi. Asian puheeksi ottaminen hyvin usein koetaan pelottavana, mutta näissä tilanteissa on aina muistettava omat oikeutemme! Jos tunnet kokevasi epätasa-arvoa tai syrjintää, niin voit ottaa rohkeasti yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun, ammattiliittosi edustajiin tai työsuojeluvaltuutettuun. Myös yrityksen HR-osasto on sellainen johon kannattaa ottaa suoraan yhteyttä, he ovat sinua varten siellä!

Työnantajilla, jotka työllistävät yli 30 henkeä, pitää nykyään olla yhdenvertaisuussuunnitelma, joka on henkilöstön nähtävillä. Mielestäni jokaisen työntekijän täytyy lukea ko. suunnitelma läpi ja työnantajan täytyy huolehtia omasta velvollisuudestaan eli katsoa suunnitelman toteutumisen perään. Työnantaja ei edistä yhdenvertaisuutta yhdellä dokumentilla, joka makaa intran sivuilla, vaan kaikki edistäminen lähtee ihmisestä itsestään. Tasa-arvoasia on sellainen, joka pitää näkyä yrityksen kulttuurissa, toimintatavoissa ja itse arvoissa. Joillekin ihmistyypeille tämä voi olla todella vaikea asia käsitellä, tällöin suosittelen katsomaan itseänsä peiliin hyvin tarkasti.

Jokaisella meistä on oikeus työhön ja koulutukseen, on ihonvärimme, taustamme, sukupuolemme, seksuaalinen suuntaumuksemme, ikämme, poliittinen kantamme, vammamme tai mielipiteemme mikä vaan. Itse koen rikkaudeksi erilaisuuden ja rohkeudeksi yhdenvertaisuuden. Me kaikki mahdumme tänne maailmaan ja yhdenvertaisuutta edistämällä asenteemmekin voivat muuttua. Siispä, mieti miten sinä voit edistää omassa elämässäsi, niin arjessa kuin työssäsi tasa-arvon toteutumista? 

Suosittelen jokaista tutustumaan http://www.tasa-arvo.fi-sivustoon, sieltä löytyy kattavasti tietoa niin lakipykälistä kuin erilaisista tasa-arvoon liittyvistä asioista.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s