Miten päästä tunnelukoista irti?

Yleinen

Mieli on siitä mielenkiintoinen, että se prosessoi jatkuvasti erilaisia tunnetiloja. Tunteettomaksikin itseänsä nimittävät tuntevat yllättävän paljon.

Elämme jatkuvasti jonkin tunteen vallassa.

Tämän vuoksi on tärkeää tiedostaa tunnetilat, mistä ne tulevat ja miten niiden kanssa toimia. Tunteiden tiedostaminen ja niiden ohjaaminen ovat erityisen tärkeä osa itsetuntemuksemme ja kehittymisemme tiellä.

TUNNELUKITSETKO MIELESI?

Joillakin meistä, kuten myös minulla, voi olla taipumusta jättää mielensopukoihin erilaisia tunnetiloja muhimaan, pitkäksikin aikaa. Erityisesti nämä tunnetilat ovat yleensä niitä negatiivisia. Kun negatiiviset tunnetilat ovat saaneet kunnolla hautua mielessä, voidaan olla jo siinä pisteessä, että mieli on lyönyt tunnelukon päälle ja on vaikea löytää niitä positiivisia tuntemuksia lukon takia.

Tunnelukot on hyvä saada käsiteltyä ja purettua. Tietyt tunnelukot jäävät mieleemme, mutta niiden kanssa oppii myös elämään, kun osaa käsitellä niitä. Tällaisia tunnelukkoja voivat olla esimerkiksi traumaattiset kokemukset. Pitkään kannetut tunnelukot voivat hankaloittaa meitä, ihmissuhteitamme ja peruselämistämme. Ei kannata hukata tätä yhtä ainoaa elämää siihen, että mielemme on tunnelukkojen solmussa!

KUINKA KÄSITELLÄ TUNNELUKKOJA?

Tunteiden käsitteleminen vaatii joskus enemmän aikaa ja meillä jokaisella on omat keinomme. Monesti olen huomannut niin lähipiirissä kuin yleisesti, etta siinä missä toinen vaikka tarttuu viinapulloon, niin toinen kirjoittaa tai keskustelee tunteistaan. Tapoja on monia, mutta jotta tunnelukoista pääsee irti ja oppii käsittelemään eri tuntemuksiaan, niin voin kertoa ettei tuo ensimmäinen vaihtoehto ole todellakaan oikea! Tunteet voidaan laittaa hetkeksi syrjään, mutta aina ne sieltä kimpoutuu takaisin. 

Tunnelukko on kehon jännittynyt tila. On äärimmäisen tärkeää tiedostaa mistä tunnelukko on tullut, mikä sen ns. triggeröi ja kuinka sen kanssa voi elää, jos siitä ei pääse täysin eroon.

On hyvä kysy itseltänsä seuraavat kysymykset:

  • Mikä tai kuka herättää tämän tunteen minussa?
  • Miltä tämä tunne tuntuu minussa?
  • Miten tunne vaikuttaa käytökseeni, tekoihini tai olemukseeni?
  • Millä keinoilla voin ennaltaehkäistä tunteen syntymistä?

Tunnelukot vaativat paljon itsepohdiskelua ja oman mielen lukemista, johon yllämainitut kysymykset ovat oivallisia. 

Rohkaisen ottamaan omista tunnelukoista kiinni ja löytämään sen avaimen, jolla ne saa auki. Tähän löytyy paljon myös hyvää kirjallisuutta, joista oma lempparini on Kimmo Takasen ”Tunne lukkosi”-kirja. 

Vapauta siis tunnelukkosi ja tunnet paljon enemmän hyvää!

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten päästä tunnelukoista irti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s