Älä anna työilmapiirin myrkyttäjän seisoa menestyksesi tielläsi: en minäkään ole antanut


Olen toiminut urani varrella työyhteisöissä, joissa on ollut yksi tai useampi ilmapiirin myrkyttäjä.  Heidän ansiostaan olen nähnyt millaista todellinen epäasiallinen kohtelu on, heidän ansiostaan olen todistanut kuinka ihmiset ympärillä sairastuvat henkisesti, heidän ansiostaan olen itsekin kärsinyt työpahoinvoinnista, mutta kiitos heidän olen myös onnistunut luomaan uraani tahtomaani suuntaan!

Myrkyttäjät ovat monesti olleet henkilöitä, joilla on valtaa työyhteisössä.

Valta voi ajaa valitettavasti ihmisiä surullisiin tekoihin. Myrkyttäjät ovat mestareita manipuloimaan niin yksittäisiä ihmisiä kuin yhteisöjä. Heissä itseasiassa piilee paljonkin narsistisia piirteitä, mutta en lähde väittämään ketään narsistiksi kuitenkaan.

Kokemiani myrkyttäjiä yhdistää yksi yhteinen tekijä: epävarmuus. Epävarmuus, josta syntyy pelko. He pelkäävät, että jäävät huomaamatta tai joku heitä vahvempi paljastaa heidän touhunsa. Pelko ohjaa heitä tekemään vääriä ja jopa surullisiakin asioita, mutta samalla he osaavat itse luoda pelkoa ympärillään oleviin. 

Vaikka asiat nostaisi esille, niin välillä on ollut parempi niellä kaikki heidän sanansa tai toimintansa, koska näiden henkilöiden kohdalla asiat eivät muutu parempaan – päinvastoin. 

Olen itsekin hiljentynyt, vaikka sisälläni on kiehunut suuri ääni, joka haluaa tulla ulos. Hiljentymiseni on ärsyttänyt heitä ehkä vielä enemmän, mutta samalla he ovat näyttäneet kuinka alas he voivat vajota. Hiljaisuus ei todellakaan ole myöntymisen merkki vaan hiljaisuus on välillä loistava keino saada toinen hiljennettyä tai keino nähdä toisen todellinen puoli. 

Myrkyttäjät voivat antaa itsestään todella empaattisen ja luotettavankin kuvan. Kuitenkin he ovat juuri se toinen ääripää ja tämän näkee viimeistään siinä, kun heidän pitäisi tuoda nämä piirteet käytäntöön!  

He eivät kanna kovinkaan paljoa itse vastuuta, ei tehtävistään, teoistaan, sanoistaan, saati lupauksistaan. He osaavat nostaa sinut ylös, mutta nopeasti he myös laskevat sinun itseluottamuksen ja kyvykkyyden pohjamutiin. He haluavat itse loistaa ja voivat viedä heikkoina hetkinään jopa sinun ideasi omanaan eteenpäin.

Uskon, että yrityksen henkilöstö kyllä tiedostaa hyvin nämä pirulliset myrkyttäjät. Ainakin henkilöstön keskuudessa on spekulaatioita ja rehellisesti todettakoon, että kyllä tieto kirii nopeasti toisten korviin.

Kun itse olen sulkenut myrkyllisen työilmapiirin tai henkilön elämästäni, niin ei mene viikkoakaan kun joudun vastamaan kysymyksiin ”Miksi näin?”. Suorasanaisena henkilönä en halua kertoa unelmia ja pilvilinnoja olevia tarinoita, vaan kerron suoraan mikä oli taustalla. Monesti kysyjät kommentoivatkin, että ovat huomanneet tai aistineet vastaavan. 

Säälin hekin ansaitsevat(ko)?

Omakohtaisten kokemusteni kautta olen kokenut hieman sääliäkin tuollaisia ihmistyyppejä kohtaan joita kutsun tässä myrkyttäjiksi. Säälin tunteet ovat tulleet siitä, että tiedostan etteivät he voi muuttaa tapojansa, koska ne tavat ovat iso osa heidän persoonallisuuttaan. Se on asia, jota ei lähdetä muuttamaan, ainakaan kovin helposti. 

Olen kokenut vihaa, raivoa ja sääliä, jopa halveksuntaa heitä kohtaan. Olen itse sairastunut työpahoinvointiin, se on kamalaa ja sen hoitaminen on pitkä prosessi. Verrastan sen syömishäiriöön, johon sairastuin teini-iässä. Hoitoprosessi on pitkä ja henkisesti erittäin raskas. Sen kanssa oppii elämään, mutta se tulee aina olemaan muistissamme ja siitä tulee osa tarinaamme, loppuelämän ajaksi! Oman mielen vahvistaminen ja johtaminen on kaikki kaikessa näissä tilanteissa

Olenko minä sittenkin vain sekaisin?

Urallani olen kohdannut myrkyttäjiä johdosta työntekijöihin. Erityisesti pahimmat ovat olleet johtajia. Henkilöitä, joihin henkilöstön pitäisi luottaa, henkilöitä joilla pitäisi olla tunneälykkyyttä, henkilöitä joilta pitäisi löytyä oikeudenmukaisuutta ja henkilöitä joidenka pitäisi johtaa ihmisläheisesti ja arvostaen.

Matkani varrella olen joutunut miettimään olenko liian herkkä tai onko minussa jotakin vikaa, kun koen asiat miten koen ja olen joutunut paskamaisen kohtelun piiriin?

  • Kyllä, olen ihmisenä sellainen joka aistii paljon ja näkee ihmisten läpi. Onko se ollut heille uhka?
  • Kyllä, olen ihminen joka vaatii oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Onko se ollut heille uhka?
  • Kyllä, olen älykäs mitä tulee työhöni liittyviin asioihin. Onko se ollut heille uhka?

Keskustellessani henkilöiden kanssa, jotka ovat olleet kanssani läsnä myrkyllisessä työyhteisössä tai kokeneet aiemmin vastaavaa, olen tajunnut etten minä se hullu tässä ole! Vertaistuen voimalla olen saanut itselleni voimaa katsoa optimistisesti eteenpäin. Kun yksi toisensa jälkeen kertoo aistineensa tai kokeneensa vastaavaa, antaa se voimaa nousta jaloilleen.

Nämä kokemukset ovat tehneet minusta vahvan! Jos jostain olen ylpeä, niin siitä, että tunnen itseni näiden kokemuksien pohjalta todella hyvin. Olen löytänyt itsestäni sellaista viisautta, voimaa ja itsevarmuutta mitä en uskonut itsestäni löytävän! 

Piileekö työpaikallasi myrkyttäjä? Kerro omakohtaiset kokemuksesi kommenttikenttään.

3 vastausta artikkeliin “Älä anna työilmapiirin myrkyttäjän seisoa menestyksesi tielläsi: en minäkään ole antanut

  1. Hienoa Veera, että olet kirjoittanut tästä aiheesta. Meillä on myös työyhteisössämme tällainen ja hänen ala-arvoisen toiminnan myötä on jo monta hyvää työntekijää lähtenyt pois. Itsekin lähden kuukauden kuluttua uusiin tehtäviin. Harmillista meidän yrityksessä on vaan se, että ko hlö on yrityksen omistaja. Pakko jakaa tämä kirjoitus myös nykyisille työkavereilleni, jotta he saavat voimaa taisteluun, josta minä lähden pian pois.

    1. Kiitos paljon Leena ja ensinnäkin onnea tulevien uusien tehtävien osalta! 🙂 Tuo on todella surullista, mutta onneksi ihmiset ovat olleet rohkeita ja äänestäneet jaloillaan. Kenenkään ei tarvitse kokea, sietää tai nähdä tuollaista toimintaa! Tsemppiä jatkoon 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s