Sorrutko kiireeseen? Näillä keinoilla hallitset paremmin aikaasi.

on

”Kiirettä pitää!” – Kuulostaako tutulta? Oletko kenties näin kommentoinut, kun joku on kysynyt kuulumisiasi. Monelle meistä kuuluu kiirettä ja monet meistä elää jatkuvassa kiireessä tai sen tunteessa. Osalle meistä kiire on myös tekosyy jättää joitakin asioita arjestamme pois. ”En valitettavasti ehdi, kun kova kiire töissä ja kotonakin pitää tehdä sitä ja tätä.”.

Kiire on ihana tekosyy

Olen itse ollut aikoinaan kiireeseen-sortuja ja siihen tukeutuvakin satunnaisesti. Oli helpompi sanoa olevansa kiireinen kuin lähteä kertomaan mitä kaikkea elämässäsi sillä hetkellä tapahtui.

Vuosien aikana pyrin välttämään kiire-ajattelua, koska oikeasti en ollut edes kovin kiireinen, ainakaan vapaa-ajallani. Nykyään tosin tietyissä tilanteissa, varsinkin jos haluan olla omissa oloissani ja minua pyydetään johonkin, vetoan ”kiireeseen”. Sitä harvemmin kyseenalaistetaan ja siihen on helppo syynätä joitakin asioita.

Kiirettä pitää myös työelämässä. Nykypäivänä erityisesti tietyillä aloilla ja/tai tehtävissä työntekijään kohdistuvat odotukset ovat kasvaneet ja työkuorma siinä samassa. Työstä on tullut siis paljon kuormittavampaa ja päivänkin aikana voi olla monta rautaa tulessa tai tulipaloakin sammutettavissa.

Kiire on ihana tekosyy, mutta onko meillä oikeasti nyt niin kiire?

Miten kiirettä hoidetaan?

Kiire syntyy kun emme osaa hallita aikaamme. Uskon vahvasti ettei kiirettä tai ainakaan niin suurta kiirettä synny, kun osaamme prorisoida työkuormamme oikein. Toki joillakin meistä se itse kiire ei koskaan tule poistumaan, mutta sitä pystyy johtamaan omalla toiminnallaan ja arvoillaan. Näen kiiressä saman kuin stressissä:  on positiivista ja negatiivista kiirettä.

Positiivinen saa hyvin toteutettuna henkilön tuottamaan ja priorisoimaan oman työnsä sekä arkensa. Negatiivinen taas imee henkilön innostuksen, työn laadun ja hyvinvoinnin.

Kiireen paras ystävä on siis priorisointikyky ja itse järki. Itseämme johtamalla oikein saamme joko taltutettua kiireen ja hallittua aikaamme tai organisoitua asiat kiireen keskellä tehokkaammaksi.

Kiirettä pitää hallita ja mikäli kiire syntyy työstä, niin täytyy olla myös armollinen, itselleen että työlleen. Vielä kun meitä ihmisiä ei ole tuunattu roboteiksi, vaikka joillakin aloilla robotit korvaavatkin meitä ahkerasti. Työssä itse työkuorman priorisointi ja aikatauluttaminen ovat avaintekijöinä, jossa niin esimiehen kuin johdonkin tuki ovat avainasemassa.

Resepti kiireeseen

1.Priorisoi, priorisoi ja vielä kerran priorisoi asiat tärkeysjärjestykseen.

En usko, että kaikki ne sinun kiirelistalla olevat asiat ovat juuri sen päivän tai viikon tehtäviä. Tee tehtävälista ja vaikka oma lukujärjestyksensä niille. Itse pidän Outlook-kalenteria, mutta isoimpien tehtävien osalta Trello on ollut yksi hyvä väline esim. projektinhallintaan. Voit listauttaa tehtäväjonosi kolmeen eri tärkeyteen:

  • Prio 1: tämä ei voi enää odottaa, hoida se heti
  • Prio 2: tämä on kiireinen, mutta ehtii odottamaan hetken
  • Prio 3: tämä ei ole niin kiireinen, ehtii tekemään sitten kun Prio1 ja 2 on tehty

2.Syö se sammakko!

Yksi hyvä oppi, johon olen perehtynyt on, ”Eat that Frog”-ajattelumalli, jonka on kehittänyt Brian Tracy (tuo ihmismielen nero) ja suosittelen lukemaan kirjan aiheestakin. 

Tämä ajattelumalli tarkoittaa, että syöt heti ensimmäisenä päivän ikävimmän tai haastavimman sammakon eli tehtävän. Näin saat sen mielestäsi pois ja voit keskittyä muihin, hieman kevyempiin tehtäviin. Sammakko on hyvä nauttia heti aamupalaksi, menee loppupäivä mukavammin kun sammakko ei ole enää tehtävälistalla.

3.Sulje häiriötekijät!

Työskenneltyäni useat vuodet avokonttorissa on häiriötekijöiden sulkeminen tärkeä osa työssä suoriutumiselle. Nykyään pystyn keskittymään erinomaisesti melun keskellä, mutta paras oma keinoni on pistää kuulokkeet korville ja laittaa Spotifysta soimaan hyvää musiikkia.

Mieti siis omat keinosi kuinka estät työltäsi häiriötekijät.

On myös erittäin sallittua sanoa niin työkaverille kuin perheen jäsenellekin, että sinua ei saa nyt häiritä tai olet seuraavan tunnin poissa tekemässä rauhassa mitä ikinä teetkään. 

Monissa yrityksissä on tänä päivänä hiljaisia työhuoneita tai neukkareita, joissa voi työskennellä sekä unohtamatta tietenkään etätyömahdollisuutta, jota suosittelen hyödyntämään. Pääasia, että löydät itsellesi sopivan paikan ja keinot kuinka voit keskittyä.

Opettele heti samantien tai ensi viikosta alkaen välttämään kiirettä syynä. Jos vetoat jatkuvasti kiireeseen, niin silloin tiedät olevasi hukassa niin priorisointikykysi kuin itsesi johtamisen kanssa. Tee siis oma reseptisi kiireeseen ja noudata sitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s