Työnhakijoiden mietteitä, rekrytoijan vastauksia

on

Työnhaku tuottaa monesti kysymyksiä ja minultakin on paljon kysytty kaikenlaista, mutta hiljattain vastaan on tullut enemmänkin kysymyksiä rekrytoijan työhön liittyen.

Meitä rekrytoinnin parissa työskenteleviä on useita, on puhtaita rekrytoijia ja on esimiehiä, jotka hoitavat rekrytointia yhteistyössä HR:n kanssa sekä sitten on vielä ulkoistettuja headhuntereita sun muita genreä edustavia.

Vastauksia työnhakuun liittyen on siis erilaisia, mutta koostin muutaman vastauksen kysymyksiin joita minulta on kysytty useasti!


Millainen sen CV:n tai hakemuksen pitää olla, jotta erottuu massasta?

Tässä tunnutaan mielestäni menevän edelleen hieman ohitse sen tärkeimmän pointin. Monesti tuntuu, että työnhaussa keskitytään liikaa siihen hakemuksen ja CV:n visuaalisuuteen kuin itse sisältöön. 

Hakudokumenteissa oleellisin on sisältö, eivät ne visuaaliset efektit tai dokumenttien väritys. Toki tärkeää, että yleisilme hakemuksessa on selkeä ja  fontteja sekä värejä ei ole käytetty niin, että ilme vastaa sillisalaattia.

Vastaan on kyllä tullut tässä vuosien saatossa mitä hienoimpia kuin myös hyvin eriskummallisia hakudokumentteja. Jos olen visuaalisuuteen syventynyt hakudokumenteissa, niin ne ovat olleet markkinointipainotteisissa rekrytoinneissa, mutta dokumenttien visuaalisuus ei ole kuitenkaan määritellyt meneekö hakija kyllä vai ei-pinoon.

Yksinkertainen ja hillitty on paras. Keskity siis hakudokumenteissa informatiiviseen ja kattavaan sisältöön sekä muista tarkistaa kielioppivirheet. Tuo esille miksi kiinnostuit tehtävästä ja yrityksestä, mitä osaamista toisit ja mitä odotuksia sinulla on sekä mitkä asiat motivoivat sinua. Kerro myös millaisen henkilön he saisivat sinusta työyhteisöönsä!

veerasalpalahti.com
Miten rekrytoija kokee puhelinsoitot tehtävään liittyen?

Jos ilmoituksessa on annettu sinulle yhteystiedot kysyäksesi lisätietoja tehtävästä tai kulttuurista, niin anna palaa! Kuitenkin tärkeää on muistaa ettet lähde soitellen ”sotaan” vaan oikeasti listaat ylös ne kysymykset, jotka askarruttavat sinua.

Monesti olen kohdannut puheluita, joissa hakija lähtee soittamaan vain kertoakseen oman hissipuheensa, mutta kun kysyn oliko hänellä kysyttävää, niin hänellä ei tule mitään mieleen, halusi vain soittaa kertoakseen itsestään.

Puhelut hakemuksen lähettämisen jälkeen ovat myös sallittuja, kunhan soittaa oikeasti asiasta eikä vain tiedustellakseen yleistä liirumlaarumia tai vetääkseen sitä hissipuhettaan.

Kannattaa myös muistaa puhelinkäyttäytyminen: aggressiivinen tai tylyn oloinen käytös ei kovinkaan nostata pisteitäsi rekrytoinnissa. Näkymätön elekieli välittyy puhelimesta, joten ole reipas ja anna puheenvuoro myös toiselle.

Lukeeko rekrytoija ensiksi hakemuksen vai CV:n?

Tähän ei mielestäni ole yhtä oikeaa vastausta, sanoisin että riippuu osittain hakemusmäärästäkin. Itse käyn yleensä ensimmäisenä rekryssä kuin rekryssä CV:n kimppuun, koska näin saan yleiskuvan hakijasta ja sen jälkeen on helpompi siirtyä itse hakemukseen. Entinen kollegani taas toimi päinvastoin ja hänenkään tavassaan ei ollut mitään väärää.

Muista, että CV on sinun käyntikorttisi. Siitä pitää saada tarpeeksi kattava yleiskuva kuka olet ja siihen ei ole kiellettyä kirjoittaa parilla lauseella itsestään jotain, joka avaa hieman sinua persoonana! 

Ehdottomasti suosittelen kuvaa CV:ssä, ei sillä että rekrytoija katsoo millainen henkilö siellä on, vaan juurikin sillä että kasvot jäävät mieleen massasta helpommin. Jos koet ettet halua laittaa kuvaa, niin se on täysin fine. Kuva ei määrittele miten etenet haussa.

Kun tarkastelet itse CV:täsi niin mieti onko se tarpeeksi kattava kertomaan kaiken oleellisemman vastaanottajalle. Kannattaa myös pyytää jotain toista lukemaan hakemus ja CV. Linkedinissä voit pyytää esimerkiksi jotain rekrytoijaa katsomaan CV:n, useat meistä suhtautuu siihen positiivisesti.

veerasalpalahti.com

Mitkä asiat rekrytoija huomioi työhaastattelun sanattomassa viestinnässä?

Erityisesti ensimmäinen huomio ensikohtaamisessa painottuu siihen kuinka tervehdit haastattelijaa, miten kättelet ja millainen yleisilme sinulla on.

Huomioi siis katsekontakti, älä kättele toista kuin vetelää kalaa tai ruserra toisen kättä tunnottamaksi, varmista myös asiallinen pukeutumistyyli sekä hajusteiden kanssa kannattaa olla tarkkana: ethän halua tukehduttaa haastattelijaa tuoksuihisi?

Myös kehonkielesi pistää silmään ensimmäisenä, oletko rentoutunut vai jännittynyt. 

Kaikki ne eleet mitä haastattelun aikana teet rekisteröityy rekrytoijan verkkokalvolle: esimerkiksi kun puhut tai kysyt jotain, niin se kuinka huomioit toiset katsekontaktilla tai eleilläsi ovat tällaisia.

Mitä kysymyksiä on hyvä esittää työhaastattelussa työnantajalle?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta kysymykset työnantajan suuntaan ovat todella arvokkaita ja henkilökohtaisesti minua harmittaa, jos työnhakijalla ei ole mitään kysyttävää haastattelussa, vaikka itse haastattelu olisi ollutkin todella kattava.

Työnantajalta kannattaa kysyä täydentäviä kysymyksiä tehtävänkuvaan, tiimiin, itse organisaation tai sen kulttuuriin liittyen. Tällaisia voi olla esimerkiksi seuraavat:

  • mitä odotuksia tai tavoitteita heillä on valitun henkilön osalta
  • mitä haasteita yrityksellä on ja kuinka haasteiden kanssa menetellään
  • millaisia tavoitteita yrityksellä on seuraavalle vuodelle
  • miten itse haastattelijat ovat viihtyneet tai mitä haasteita ovat kohdanneet itse
  • kuinka yrityksen arvot näkyvät arjessa
  • mikä näistä arvoista on haastattelussa oleville kaikista tärkein
  • kuinka henkilöstön hyvinvoinnista pidetään huolta

Kannattaa myös kysyä rohkeasti työajoista, eduista ja itse palkkauksesta.

Kysymyksiä on monia, tärkeintä kuitenkin ettei sinulle jää haastattelun jälkeen se fiilis, että ”Mitenhän tämän asian laita onkaan?”. Kirjoita vaikka kysymyksesi ylös ennen haastattelua ja varmistat ettei sinulle iske blackout!’


Kysymyksiä on varmasti lisää, tässä kuitenkin ne mihin itse törmään useasti. Työnhakijana suosittelen keskittymään siihen omaan työnhakuprosessiin eikä vastapuolen asioihin miettimiseen. Toki on hyvä tiedostaa näitäkin, mutta jos hakija miettii liikaa sitä rekrytoijan tonttia, niin oma focus voi kärsiä.

Autan mielelläni toki, jos sinulla herää lisää kysymyksiä työnhakuun tai itse hakudokumentteihin liittyen.  Ota sis rohkeasti yhteyttä ja vaihdan ajatuksia mielelläni, katsotaan vaikka dokumenttisi kuntoon!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s