If you want to succeed – take your time to dream

Yleinen

Each of us wants to succeed at some level in our life. Success is a broad concept and means something different for everyone. There where someone wants success to be a fame and a money, success for another can be coping with everyday life, even with the small things. What the success is for each other – can never to be underestimated.  Behind every success is a dream.


Dreaming is visioning – setting goals.


What comes to work life, success is one of the biggest indicators. Businesses are thirsting for success and example many of us also want to succeed in their careers, whether in terms of responsibility or role.

How does a dreaming affect on success?

Dreaming as a word can be a bit misleading and understand too highflown. Dreaming is visioning – setting goals. In the business world, more is said about the vision of where the company will aim in the coming years. Vision creates meaning, vision engages, vision appeals to emotions.

Dreaming or visioning – you must do that regularly.

Remember that the dream can also be quite absurd, but nevertheless, completely possible.

I have practiced systematically dreaming for a long time and it has been the motivation on my own road to succeed.  The disappointments and crashes that have come up against have not prevented my own clear vision or a dream.  The downhills must come – those are just the moments that test your will and personal values.

Take your time and dream. Write down your dreams or visions and feel free to go for them. Make concrete game moves, even small ones. Preferably a small step forward than no step at all.

Remember that the dream can also be quite absurd, but nevertheless, completely possible.It would not be the first time when behind of the success story would be a little bit crazy dream.  Those stories are just the ones that inspire us to realize our crazy dreams. Those stories are needed in this world because everything is possible as long as there are dreams.

Dream boldly, and do not let any obstacles overwhelm them!

Tee inventaario oman hyvinvointisi osalta ja tulet voimaan paremmin

Yleinen

Loma jos mikä on toisaalta parasta aikaa miettiä tulevia tavoitteitaan ja omaa tyytyväisyyttään nykytilanteeseen sekä elämäänsä. Lomalla kannattaa tehdä inventaario oman hyvinvoinnin ja tyytyväisyyden osalta. Lomainventaariossa tärkeintä ei välttämättä ole heti lähteä toteuttamaan asioita, vaan listata asiat ylös, pureskella niitä ja sitten tarttua tuumasta toimeen, vaikkapa pala palalta. 

Näin kesällä muutenkin on hyvä miettiä, on se sitten lomainventaario tai minä haluatkaan sitä kutsua, niin mennyttä alkuvuotta ja tulevaa. Kuten olen jo useamman kerran tuonut esille, niin on turha olla tilanteessa, joka ei palvele sinua. Ei nyt, eikä puolen vuoden päästä.

Pahimmillaan me junnaamme vuosia sellaisissa tilanteissa, jotka eivät enää anna mitään. Niitä voivat olla työ- pari – tai ihmissuhde, huonot elintavat tai muu asia. Miksi hukata siis aikaamme asioihin tai ihmisiin, jotka eivät lisää hyvinvointiamme tai tue tavoitteissamme?

Ole positiivisesti itsekäs

Hiljattain eräs viisas ystäväni sanoi sen mitä meidän jokaisen pitäisi miettiä, ainakin puolivuosittain: ”Mieti mitä haluat elämältäsi, mieti täysin itseäsi ja omaa onnellisuutta sekä tavotteita”.

Tämä sai minutkin heräämään ja miettimään. Tajusin, että minunkin on tehtävä tämä ajatustyö itseni kanssa elämäni eri osa-alueilla. 

Hyvin monesti uppoudumme arkeen ja siitä tulee valtava oravanpyörä, joka pyörii ja pyörii. Siksi kesäloma onkin oivallinen tapa pysäyttää pyörä ja olla positiivisesti itsekäs miettien

 1. mitä minä haluan
 2. mitkä asiat kaipaavat muutosta,
 3. mitkä tekijät seisovat hyvinvointini tiellä ja
 4. mitä haluan tavoitella tai saavuttaa nyt sekä tulevaisuudessa.

Kysymysten esittäminen itseltään voi joiltakin onnistua helposti, kun taas toiset miettivät enemmänkin mitä muut ajattelevat ja jos teen näin tai noin, niin miten se vaikuttaa muihin. Kiellän sinua miettimästä nyt muita seikkoja tai ihmisiä.

Ole rehellinen itsellesi. Joskus asioiden pohdinnassa auttaa puhtaasti niiden kirjoittaminen ylös. Olen useasti tehnyt pros & cons (plussat & miinukset) listauksen eri asioista että ihmisistä. Se auttaa jäsentelemään ja näkemään eri asiat konkreettisemmin.

Usko muutoksen tuomaan hyvään

Toistan taas: jos jokin asia ei palvele sinua nyt tai tulevaisuudessa, sellainen joka syö onnellisuuttasi, niin ole rohkea – uskalla tehdä muutos. Jos elämäntilanteessasi jokin asia ei lisää onnellisuuttasi, muuta se.

Muutoksessa auttaa vertaistuki, asiantuntijat, oma aika ja yksinkertaisesti oma ajattelumalli. Mikäli koet ettet uskalla tehdä jotain, niin mieti se positiivisen kautta. Kaikkia eivät aina valintamme miellytä, mutta onko meidän aina miellytettävä muita ja näin vähäteltävä omaa onnellisuuttamme? Asiat tulevat aina muuttumaan muutosten myötä, mutta miten muuten voit olla tyytyväinen ja voida hyvin, jos et uskalla niitä muuttaa?

Olen tehnyt vuosien varrella suuria muutoksia, uhrauksiakin. Olen vaihtanut työpaikkaa, kun asiat eivät ole toimineet. Olen päättänyt ihmissuhteita, koska ne ovat kuormittaneet liikaa tai eivät ole lisänneet onnellisuuttani. Kaikki eivät ole olleet ehkä mielissään muutoksistani, mutta minä, juurikin minä, olen ollut muutoksiini tyytyväinen. Luopumisien ja muutosten jälkeen olen aina lisännyt äärettömän paljon hyvinvointiani, ja se, se on tärkein seikka tässä elämässä!

Aina on niitä, jotka arvostelevat, vähättelevät tai eivät hyväksy, mutta elätkö heitä vai itseäsi varten? Sinä olet elämäsi tärkein ihminen, ole siis positiivisesti itsekäs, jotta voit olla aidosti onnellinen.

-Veera

Tunteella työssä vai työssä tunteitta?

Yleinen

Itkin tänään työpaikalla ja työkaverini näki sen. Itkun sai aikaan henkilökohtaisen elämän asiat. Minua ehkä hävetti hieman tilanne, mutta kuitenkin samalla tiedostin, että hänelle jos kelle voin tunteeni näyttää. Tämän jälkeen oli helpompi jatkaa päivää ja keskittyä taas täysillä työhön.


Tunteet puhuttavat paljon, tuntuu että toisaalta tunteet ovat tabu monelle. Kuuluvatko ne tunteet sitten työpaikalle ja työyhteisöön? Saavatko tunteet sekä näkyä että kuulua siellä? 

Tunteet työssä

Reipas kymmenisen vuotta sitten työelämä oli hyvin erilainen kuin tänä päivänä. Jopa koettiin, että oli heikkoutta näyttää tunteita, saati puhua niistä. Tunteet eivät kuuluneet työpaikalle. Omista asioista puhuminenkin saattoi olla työyhteisöissä kiellettyä, koska ajateltiin että työ ja henkilökohtainen elämä täytyy pitää täysin irrallaan toisistaan.

Tuosta ajatusmallista on onneksi hyvin monessa yrityksessä päästy irti vuosien saatossa. Sen kertoo jo sekin, että asiasta on alettu rohkeasti puhumaan ja juurikin rohkeudella tämäkin tabu saadaan varmasti murrettua ellei ole jo viimein saatu!

On mielestäni väärin ajatella, että työ on työtä, kun se on todella iso osa monen meistä elämää, kuten on myös tunteemmekin! Se mitä tunteita työmme synnyttää meissä, se millaisia tunteita yrityskulttuuri, työkaverit ja esimiehet meissä herättävät, ne tunteet kertovat meille todella paljon! Saati ne tunteet mitä koemme henkilökohtaisessa elämässämme.

Muistan urani alkuaikoina kuinka koin ahdistavaksi jopa sen ettei tunteita saanut oikein näyttää. Äärimmäisen tunneherkkänä ihmisenä oli välillä todella vaikeaa olla, koska aistin omien tunteideni lisäksi myös toisten tunnetilat. Joskus koin jopa uupumista siitä kuinka olin kantanut toisten tunnetiloja itse, kun en tiennyt miten toimia herkän aistini kanssa.

Uskon, että herkkyyteni vuoksi kiinnostuin vuosia sitten myös perehtymäänkin tarkemmin ihmisten tunnetaitoihin ja tunnetilojen käsittelemiseen. Tunteiden ymmärtäminen avarsi omia silmiäni sekä opin myös käsittelemään suhtautumistani toisten tunnetiloihin. Oman henkisen hyvinvointini kannalta tämä oli varmasti yksi tärkeimpiä oppejani.

Tutustu itseesi, tunnet tunteesi

Tunteet vaativat paljon itsetuntemusta. Kun tunnet itsesi, niin osaat käsitellä ja toimia paremmin tunteidesi kanssa. Olen itse tunneherkkä, mutta en ole aina tiedostanut sitä piirrettä. Kun olen tutkinut ja perehtynyt tunneherkkyyteen, olen oppinut tiedostamaan paremmin tunteideni juuret, miksi koen juurikin näin? Miksi reagoin tiettyihin asioihin juurikin tällä tunteella. Olen oppinut juurikin nämä asiat tutustumalla itseeni paremmin, löytämällä syyn tunnereaktioihini.

On tärkeää muistaa, että tunteemme kertovat aina jostakin, mutta se mitä sillä tunteella teemme, riippuu täysin meistä itsestämme. Näin joku viisas minulle joskus kertoi ja tämä jos mikä on ollut ohjenuorani tunteiden kanssa.

Työelämässä ja varsinkin omassa työssäni tunteet ovat päivittäin läsnä, koska ihmiset ja heidän tunteet ovat minun asiakkaitani. Upein tunne, jonka koen on juurikin se, kun ihminen uskaltaa puhua ja näyttää tunteensa. Silloin ihminen on oikeasti avoin. Niin kauan kuin tunteitaan ei näytä tai niitä jopa pakoilee, niin kauan on ihminen sulkeutunut.

Tunteet ovat rinnastettavissa happeen, ilman tunteita on jokaisen vaikea olla, ne vaan kuuluvat osaksi meitä. Jokainen meistä, sellainenkin joka ei ole kykeneväinen näyttämään tunteita, tuntee jotakin.

Tunteet ovat monimutkaisia, välillä todellisia pirulaisia. Tunteet voivat olla myös todella kuormittavia, olivat ne omia tai toisten. Opetellaan tuntemaan siis tunteemme ja niiden juuret, ei anneta tunteiden tukahduttaa meitä ja ympärillämme olevia.

Jos tunnet iloa, näytä se. Jos tunnet pelkoa tai uupumusta, kerro se! Älä jumiudu tunteidesi taakse, keskustele tunteidesi kanssa ja uskalla myös tuoda tunteesi esille!


Työnhakijoiden mietteitä, rekrytoijan vastauksia

Yleinen

Työnhaku tuottaa monesti kysymyksiä ja minultakin on paljon kysytty kaikenlaista, mutta hiljattain vastaan on tullut enemmänkin kysymyksiä rekrytoijan työhön liittyen.

Meitä rekrytoinnin parissa työskenteleviä on useita, on puhtaita rekrytoijia ja on esimiehiä, jotka hoitavat rekrytointia yhteistyössä HR:n kanssa sekä sitten on vielä ulkoistettuja headhuntereita sun muita genreä edustavia.

Vastauksia työnhakuun liittyen on siis erilaisia, mutta koostin muutaman vastauksen kysymyksiin joita minulta on kysytty useasti!


Millainen sen CV:n tai hakemuksen pitää olla, jotta erottuu massasta?

Tässä tunnutaan mielestäni menevän edelleen hieman ohitse sen tärkeimmän pointin. Monesti tuntuu, että työnhaussa keskitytään liikaa siihen hakemuksen ja CV:n visuaalisuuteen kuin itse sisältöön. 

Hakudokumenteissa oleellisin on sisältö, eivät ne visuaaliset efektit tai dokumenttien väritys. Toki tärkeää, että yleisilme hakemuksessa on selkeä ja  fontteja sekä värejä ei ole käytetty niin, että ilme vastaa sillisalaattia.

Vastaan on kyllä tullut tässä vuosien saatossa mitä hienoimpia kuin myös hyvin eriskummallisia hakudokumentteja. Jos olen visuaalisuuteen syventynyt hakudokumenteissa, niin ne ovat olleet markkinointipainotteisissa rekrytoinneissa, mutta dokumenttien visuaalisuus ei ole kuitenkaan määritellyt meneekö hakija kyllä vai ei-pinoon.

Yksinkertainen ja hillitty on paras. Keskity siis hakudokumenteissa informatiiviseen ja kattavaan sisältöön sekä muista tarkistaa kielioppivirheet. Tuo esille miksi kiinnostuit tehtävästä ja yrityksestä, mitä osaamista toisit ja mitä odotuksia sinulla on sekä mitkä asiat motivoivat sinua. Kerro myös millaisen henkilön he saisivat sinusta työyhteisöönsä!

Suosittelen heittämään ne powerpointmaiset esitykset muualle ja pitämään dokumentit word-pohjaisina, mutta aina lähettämään pdf-muodossa!

veerasalpalahti.com
Miten rekrytoija kokee puhelinsoitot tehtävään liittyen?

Jos ilmoituksessa on annettu sinulle yhteystiedot kysyäksesi lisätietoja tehtävästä tai kulttuurista, niin anna palaa! Kuitenkin tärkeää on muistaa ettet lähde soitellen ”sotaan” vaan oikeasti listaat ylös ne kysymykset, jotka askarruttavat sinua.

Monesti olen kohdannut puheluita, joissa hakija lähtee soittamaan vain kertoakseen oman hissipuheensa, mutta kun kysyn oliko hänellä kysyttävää, niin hänellä ei tule mitään mieleen, halusi vain soittaa kertoakseen itsestään.

Puhelut hakemuksen lähettämisen jälkeen ovat myös sallittuja, kunhan soittaa oikeasti asiasta eikä vain tiedustellakseen yleistä liirumlaarumia tai vetääkseen sitä hissipuhettaan.

Kannattaa myös muistaa puhelinkäyttäytyminen: aggressiivinen tai tylyn oloinen käytös ei kovinkaan nostata pisteitäsi rekrytoinnissa. Näkymätön elekieli välittyy puhelimesta, joten ole reipas ja anna puheenvuoro myös toiselle.

Lukeeko rekrytoija ensiksi hakemuksen vai CV:n?

Tähän ei mielestäni ole yhtä oikeaa vastausta, sanoisin että riippuu osittain hakemusmäärästäkin. Itse käyn yleensä ensimmäisenä rekryssä kuin rekryssä CV:n kimppuun, koska näin saan yleiskuvan hakijasta ja sen jälkeen on helpompi siirtyä itse hakemukseen. Entinen kollegani taas toimi päinvastoin ja hänenkään tavassaan ei ollut mitään väärää.

Aikoinaan kun hain mm. toimistoassistenttia ja hakemuksia tuli sen 300 parissa päivässä, niin tuolloin selasin pelkät CV:t. Massan ollessa suuri piti keskittyä löytämään ne henkilöt, jotka omasivat sellaista kokemusta ja CV:stä sain sen tiedon helpoiten. Tuollaisesta massasta sain poimittua potentiaalisemmat, joidenka hakemukset luin läpi. Sen jälkeen sain kasattua asiakkaalle muutaman täydellisen ehdokkaan!

Muista, että CV on sinun käyntikorttisi. Siitä pitää saada tarpeeksi kattava yleiskuva kuka olet ja siihen ei ole kiellettyä kirjoittaa parilla lauseella itsestään jotain, joka avaa hieman sinua persoonana! 

Ehdottomasti suosittelen kuvaa CV:ssä, ei sillä että rekrytoija katsoo millainen henkilö siellä on, vaan juurikin sillä että kasvot jäävät mieleen massasta helpommin. Jos koet ettet halua laittaa kuvaa, niin se on täysin fine. Kuva ei määrittele miten etenet haussa.

Kun tarkastelet itse CV:täsi niin mieti onko se tarpeeksi kattava kertomaan kaiken oleellisemman vastaanottajalle lyhyessä ajassa. Useimmiten hakemusten käsittelijät viettävät aikaansa hakudokumenttiesi parissa noin minuutin luodakseen käsityksen sinusta ja soveltuvuudestasi.

veerasalpalahti.com

Mitkä asiat rekrytoija huomioi työhaastattelun sanattomassa viestinnässä?

Erityisesti ensimmäinen huomio ensikohtaamisessa painottuu siihen kuinka tervehdit haastattelijaa, miten kättelet ja millainen yleisilme sinulla on.

Huomioi siis katsekontakti, älä kättele toista kuin vetelää kalaa tai ruserra toisen kättä tunnottamaksi, varmista myös asiallinen pukeutumistyyli sekä hajusteiden kanssa kannattaa olla tarkkana: ethän halua tukehduttaa haastattelijaa tuoksuihisi?

Myös kehonkielesi pistää silmään ensimmäisenä, oletko rentoutunut vai jännittynyt. 

Kaikki ne eleet mitä haastattelun aikana teet rekisteröityy rekrytoijan verkkokalvolle: esimerkiksi kun puhut tai kysyt jotain, niin se kuinka huomioit toiset katsekontaktilla tai eleilläsi ovat tällaisia.

Mitä kysymyksiä on hyvä esittää työhaastattelussa työnantajalle?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta kysymykset työnantajan suuntaan ovat todella arvokkaita ja henkilökohtaisesti minua harmittaa, jos työnhakijalla ei ole mitään kysyttävää haastattelussa, vaikka itse haastattelu olisi ollutkin todella kattava.

Työnantajalta kannattaa kysyä täydentäviä kysymyksiä tehtävänkuvaan, tiimiin, itse organisaation tai sen kulttuuriin liittyen. Tällaisia voi olla esimerkiksi seuraavat:

 • mitä odotuksia tai tavoitteita heillä on valitun henkilön osalta
 • mitä haasteita yrityksellä on ja kuinka haasteiden kanssa menetellään
 • millaisia tavoitteita yrityksellä on seuraavalle vuodelle
 • miten itse haastattelijat ovat viihtyneet tai mitä haasteita ovat kohdanneet itse
 • kuinka yrityksen arvot näkyvät arjessa
 • mikä näistä arvoista on haastattelussa oleville kaikista tärkein
 • kuinka henkilöstön hyvinvoinnista pidetään huolta

Kannattaa myös kysyä rohkeasti työajoista, eduista ja itse palkkauksesta.

Kysymyksiä on monia, tärkeintä kuitenkin ettei sinulle jää haastattelun jälkeen se fiilis, että ”Mitenhän tämän asian laita onkaan?”. Kirjoita vaikka kysymyksesi ylös ennen haastattelua ja varmistat ettei sinulle iske blackout!’


Kysymyksiä on varmasti lisää, tässä kuitenkin ne mihin itse törmään useasti. Työnhakijana suosittelen keskittymään siihen omaan työnhakuprosessiin eikä vastapuolen asioihin miettimiseen. Toki on hyvä tiedostaa näitäkin, mutta jos hakija miettii liikaa sitä rekrytoijan tonttia, niin oma focus voi kärsiä.

Autan mielelläni toki, jos sinulla herää lisää kysymyksiä työnhakuun tai itse hakudokumentteihin liittyen.  Ota sis rohkeasti yhteyttä ja vaihdan ajatuksia mielelläni, katsotaan vaikka dokumenttisi kuntoon!

Sorrutko kiireeseen? Näillä keinoilla hallitset paremmin aikaasi.

Yleinen

”Kiirettä pitää!” – Kuulostaako tutulta? Oletko kenties näin kommentoinut, kun joku on kysynyt kuulumisiasi. Monelle meistä kuuluu kiirettä ja monet meistä elää jatkuvassa kiireessä tai sen tunteessa. Osalle meistä kiire on myös tekosyy jättää joitakin asioita arjestamme pois. ”En valitettavasti ehdi, kun kova kiire töissä ja kotonakin pitää tehdä sitä ja tätä.”.

Kiire on ihana tekosyy

Olen itse ollut aikoinaan kiireeseen-sortuja ja siihen tukeutuvakin satunnaisesti. Oli helpompi sanoa olevansa kiireinen kuin lähteä kertomaan mitä kaikkea elämässäsi sillä hetkellä tapahtui.

Vuosien aikana pyrin välttämään kiire-ajattelua, koska oikeasti en ollut edes kovin kiireinen, ainakaan vapaa-ajallani. Nykyään tosin tietyissä tilanteissa, varsinkin jos haluan olla omissa oloissani ja minua pyydetään johonkin, vetoan ”kiireeseen”. Sitä harvemmin kyseenalaistetaan ja siihen on helppo syynätä joitakin asioita.

Kiirettä pitää myös työelämässä. Nykypäivänä erityisesti tietyillä aloilla ja/tai tehtävissä työntekijään kohdistuvat odotukset ovat kasvaneet ja työkuorma siinä samassa. Työstä on tullut siis paljon kuormittavampaa ja päivänkin aikana voi olla monta rautaa tulessa tai tulipaloakin sammutettavissa.

Kiire on ihana tekosyy, mutta onko meillä oikeasti nyt niin kiire?

Miten kiirettä hoidetaan?

Kiire syntyy kun emme osaa hallita aikaamme. Uskon vahvasti ettei kiirettä tai ainakaan niin suurta kiirettä synny, kun osaamme prorisoida työkuormamme oikein. Toki joillakin meistä se itse kiire ei koskaan tule poistumaan, mutta sitä pystyy johtamaan omalla toiminnallaan ja arvoillaan. Näen kiiressä saman kuin stressissä:  on positiivista ja negatiivista kiirettä.

Positiivinen saa hyvin toteutettuna henkilön tuottamaan ja priorisoimaan oman työnsä sekä arkensa. Negatiivinen taas imee henkilön innostuksen, työn laadun ja hyvinvoinnin.

Kiireen paras ystävä on siis priorisointikyky ja itse järki. Itseämme johtamalla oikein saamme joko taltutettua kiireen ja hallittua aikaamme tai organisoitua asiat kiireen keskellä tehokkaammaksi.

Kiirettä pitää hallita ja mikäli kiire syntyy työstä, niin täytyy olla myös armollinen, itselleen että työlleen. Vielä kun meitä ihmisiä ei ole tuunattu roboteiksi, vaikka joillakin aloilla robotit korvaavatkin meitä ahkerasti. Työssä itse työkuorman priorisointi ja aikatauluttaminen ovat avaintekijöinä, jossa niin esimiehen kuin johdonkin tuki ovat avainasemassa.

Resepti kiireeseen

1.Priorisoi, priorisoi ja vielä kerran priorisoi asiat tärkeysjärjestykseen.

En usko, että kaikki ne sinun kiirelistalla olevat asiat ovat juuri sen päivän tai viikon tehtäviä. Tee tehtävälista ja vaikka oma lukujärjestyksensä niille. Itse pidän Outlook-kalenteria, mutta isoimpien tehtävien osalta Trello on ollut yksi hyvä väline esim. projektinhallintaan. Voit listauttaa tehtäväjonosi kolmeen eri tärkeyteen:

Prio1: tämä ei voi enää odottaa, hoida se heti

Prio 2: tämä on kiireinen, mutta ehtii odottamaan hetken

Prio 3: tämä ei ole niin kiireinen, ehtii tekemään sitten kun Prio1 ja 2 on tehty

2.Syö se sammakko!

Yksi hyvä oppi, johon olen perehtynyt on, ”Eat that Frog”-ajattelumalli, jonka on kehittänyt Brian Tracy (tuo ihmismielen nero) ja suosittelen lukemaan kirjan aiheestakin. 

Tämä ajattelumalli tarkoittaa, että syöt heti ensimmäisenä päivän ikävimmän tai haastavimman sammakon eli tehtävän. Näin saat sen mielestäsi pois ja voit keskittyä muihin, hieman kevyempiin tehtäviin. Sammakko on hyvä nauttia heti aamupalaksi, menee loppupäivä mukavammin kun sammakko ei ole enää tehtävälistalla.

3.Sulje häiriötekijät!

Työskenneltyäni useat vuodet avokonttorissa on häiriötekijöiden sulkeminen tärkeä osa työssä suoriutumiselle. Nykyään pystyn keskittymään erinomaisesti melun keskellä, mutta paras oma keinoni on pistää kuulokkeet korville ja laittaa Spotifysta soimaan hyvää musiikkia.

Mieti siis omat keinosi kuinka estät työltäsi häiriötekijät.

On myös erittäin sallittua sanoa niin työkaverille kuin perheen jäsenellekin, että sinua ei saa nyt häiritä tai olet seuraavan tunnin poissa tekemässä rauhassa mitä ikinä teetkään. 

Monissa yrityksissä on tänä päivänä hiljaisia työhuoneita tai neukkareita, joissa voi työskennellä sekä unohtamatta tietenkään etätyömahdollisuutta, jota suosittelen hyödyntämään. Pääasia, että löydät itsellesi sopivan paikan ja keinot kuinka voit keskittyä.

Opettele heti samantien tai ensi viikosta alkaen välttämään kiirettä syynä. Jos vetoat jatkuvasti kiireeseen, niin silloin tiedät olevasi hukassa niin priorisointikykysi kuin itsesi johtamisen kanssa. Tee siis oma reseptisi kiireeseen ja noudata sitä!

 

 

4 vinkkiä kuinka toimia ilmapiirin myrkyttäjien parissa

Yleinen

Kirjoitukseni myrkyllisistä ihmisistä osui selvästi kultasuoneen. Kiitos tuhannesti teille viesteistänne ja omien kokemustenne jakamisesta. Juttelin parin ystäväni kanssa siitä, että miten näiden henkilöiden kanssa tulla toimeen ja niinpä listattiin asioita ylös, joista tässä tärkeimmät!


Ensinnäkin  kaikista ihmisistä ei tarvitse tykätä ja tällaiset vaikeat ihmiset eli myrkyttäjät kuuluvat varmasti siihen joukkoon, joka ei kerää sympatioitasi. Eikä heidän kuulukaan. Kuitenkin työelämässä ikävien ihmisten kanssa joutuu toimimaan jossakin muodossa ja tulemaan toimeen. Kuinka sitten kestää heidän läsnäoloaan?

1.Ensimmäinen lähtökohta on pysyä mahdollisimman neutraalina. Koskaan ei kannata lähteä mukaan ilmapiirin tai työpaikan paholaisen matkaan. Hän voi monesti pyrkiä saamaan sinut puolelleen erilaisin keinoin, mutta tärkeintä ettet mene hänen matkaansa.

2.Älä ota liian henkilökohtaisesti hänen sanomisiaan.  Olen monesti pitänyt mielessäni, että voin antaa anteeksi sanat tai teot, mutta koskaan en niitä unohda ja karma bites you always back! Syy miksi nämä inhottavat ihmiset ovat sellaisia kuin ovat voivat liittyä heidän  omaan epävarmuuteen tai siihen, että heillä on henkilökohtaisessa elämässään jotain negatiivista meneillään, joten he hakevat mielihyvää itselleen laskemalla toisia alaspäin. Tai sitten heillä vain on ruma persoona.

Aina kannattaa tietenkin puolustautua, mutta pitää sekin sopivassa mittasuhteessa. Mitä enemmän lähdet puolustelemaan, sitä vahvemman voiman itse ilkimys saa ja muista kuitenkin, että hän on mestari manipuloimaan ja kääntämään heikkoja puolellensa ties millä keinoin.

Kun pelaat pelin neutraalin viileänä, hänellä ei ole mitään voimia sinua vastaan. Tämä voi varmasti aiheuttaa hänessä ärtymystä, mutta anna hänen ärtyä, hän tekee itsestään entistä naurettavamman. Vaikka hän olisi kuinka provosoitunut, niin sinun ei tarvitse mennä samalle tasolle hänen kanssaan. Sinulle paras voitto on nähdä kuinka alas hän on valmis vajoamaan sanoillaan tai teoillaan.

3.Pidä oikeat ihmiset ympärilläsi.  Tätä en voi painottaa koskaan liikaa. Kun itselläni oli työyhteisössä tällainen myrkyllinen käärme, niin sain voimia ihmisistä, jotka näkivät ja kokivat saman mitä itsekin. Vertaistuki ja ymmärrys toisiamme kohtaan auttoi jaksamaan pahimpinakin päivinä!

4.Muista, että sinä kuitenkin kannat oman onnesi avaimia! Ole rohkea, joskus pitää katsoa aidan toiselle puolelle ja ottaa riski. Valitettavaa on, että hyvät ihmiset lähtevät itse ensimmäisenä kuin tällainen ilkimys. Syynä voi olla tietenkin muitakin asioita, mutta työpahoinvointi tai työpaikan kiusaajat ovat suuri syy nykyään työpaikan vaihtamiselle ja tämä suututtaa minua. Toisaalta tämä kertoo paljon yrityskulttuuristakin, että tällaisten henkilöiden annetaan jatkaa toimintaansa ja siihen ei puututa. Silloin on peiliin katsomisen paikka myös ylemmällä taholla.

Mikään yritys ei kasva, jos joukossa kiemurtelee käärme. Jokaisessa firmassa on omat kipunsa, mutta suurin kipu on väärät ihmiset, väärässä paikassa tai tehtävässään.

Niin omakohtaiset kokemukset kuin ystävienkin on osoittanut, että rohkeus kannattaa. Joskus voimme hypätä yhdestä hukkuvasta laivasta toiseen, mutta mieluiten hyppy tuntemattomaan kuin hukkua huonossa seurassa. Jokaisesta hukkuvasta laivasta saamme arvokasta oppia tiellemme ja ainakin itse koen, että on ollut etuoikeus nähdä kuinka rumaksi ihminen voi henkisesti muuttua, kun vajoaa niin alas, että yrittää polkea toisia alas.

Tahdonvoiman palapeli: onko sinulla palaset hallussa?

motivointi, Yleinen

Koska viimeksi päätit aloittaa tai tehdä jotakin? Kuinka hyvin se onnistui vai kaatuiko aloittaminen valitukseen?

Minulla on alkanut useasti aina maanantaisin ”kevyempi elämä”. Kyllä, kuulun tähän porukkaan, jotka tahtovat viikonlopun possuttelun jälkeen kevyempää oloa ja ulkomuotoa. Kappas, tiistaihin se tahdonvoima päättyikin. Miksi? Kerronpa pari pientä faktaa, joista voisin itsekin ottaa kiinni tämän maanantai-syndroomani osalta!

Et saavuta mitään ilman tahdonvoimaa

Se on fakta.

Ilman tahdonvoimaa elät ainoastaan kuplassa, jossa valitetaan ja jossitellaan. Mitään et voi oikeasti saavuttaa, jos sinulla ei ole tahdonvoimaa. Mitä se sitten on?

Tahdonvoima koostuu eri elementeistä, joista kaksi ensimmäistä ovat:

 • asenne ja
 • itsekuri.

Näistä kahdesta syntyy meille motivaatio, joka on kaiken tahdonvoiman takana. Motivaatio toimii tahdonvoiman moottorina ja kun motivaatio on tarpeeksi kova, kasvattaa se myös asennetta ja itsekuria. 

Kun asennetta ja itsekuria löytyy tulevat seuraavat elementit:

 • tapojen omaksuminen ja
 • ympäristön muokkaus oikeaa toimintaa tukevaksi.

Kun lähdemme tavoittelemaan jotakin, varsinkin uusia toimintatapoja tai asioita, niin on äärimmäisen olennaista omaksua tavat. Tapoja taas et voi omaksua ilman, että muokkaat ympäristösi toimintaasi tukevaksi. 

Tahdotko tosissaan vai tahdotko vain valittaa?

Monesti kuulen kuinka valitetaan, kun jokin asia tai muutos ei onnistu. On se sitten uuden työn löytäminen, painon pudottaminen tai uuden harrastuksen aloittaminen, niin kaiken takana on tahdonvoimasi määrä.

Haluatko löytää uuden työn? Valitatko vain nykyisestäsi, mutta et tee mitään toimenpiteitä uuden löytämiselle?

Pitikö tänään aloittaa vatsa-peppu-muokkaus, mutta sohva tuntuikin mukavalta peppusi alla? 

Haluatko pudottaa painoasi? Minä haluan, mutta huomaan itse valittavan usein asiasta ja tahdonvoimani tehdä asialle tarpeeksi, on hyvin vähäinen, koska motivaationi on hukassa.

Mitään et voi edelleenkään saavuttaa, jos sinulla ei ole motivaatio, josta syntyy tämä tahdonvoimasi.

Minultakaan eivät kilot karise, jos en löydä motivaattoriani, josta syntyy tahdonvoimani ja josta muodostuu taas itsekuri. Itsekuri ja tahdonvoimani taas ei pysy ruokittuna, jos en omaksu uusia tapojani ja muokkaa ympäristöäni oikeaksi tukemaan kilojeni karistamista.

Tahdonvoima on palapeli. Sinulla pitää olla kaikki palaset, jotta voit oikeasti saada asiat tavoitettua!

Tsemppiä viikkoon, otetaan palapelin palaset haltuun!

Rakkaudella,
Veera

Hallitseeko menneisyytesi möröt elämääsi?

motivointi, pelko, Yleinen

Olen viime aikoina jutellut paljon menneisyydestä ja sen luomista peloista. Oletko itse tietoinen mitä menneisyyden mörköjä kannat harteillasi? Tiedostatko miten ne vaikuttavat mahdollisesti nykytilanteeseesi tai tulevaisuuteesi, jos annat niiden mörköjen ohjata sinua? 

Minulla on mörköjä, mutta olen oppinut elämään niiden kanssa. Ne ovat olleet enemmänkin pelkoon liittyviä. Pelko on syntynyt munauksista, pettymyksistä ja ikävistä ihmisistä. 

Ne munaukset mitä itse olen tehnyt tai pettymykset joita olen joutunut kohtaamaan niin minusta riippumattomista syistä kuin ikävistä ihmisistä, niin ne kaikki ovat minulle omanlaisia voimavaroja nykyään. Ne ovat asioita, jotka tsemppaavat menemään eteenpäin ja ennen kaikkea asioita, joista olen pirun onnellinen että ylpeä. Ne ovat menneitä ja katsokaa, niistäkin on selvitty voittajana!

Menneisyys jättää meihin aina omat arvet ja muistuttaa satunnaisten asioiden tai ihmisten kohdalla meitä historiastamme. Tärkeintä menneisyytemme kanssa onkin se kuinka katsomme tulevaisuuteen: näyttääkö se mahdottomalta vai mahdollisuuksia täynnä olevalta?

Jos mietin itseäni muutama vuosi taaksepäin olin hyvin paljon, siis todella erilainen mitä nyt! Iso muutos on varmasti kasvaminen aikuiseksi, mutta myös suhtautuminen asioihin optimistisemmin.

Ajatusmaailmani oli aikoinaan hyvin synkkä ja negatiivinen. En koskaan uskonut eläväni edes 27-vuotiaaksi. Nyt kun mietin sitä Veeraa, joka olin tuolloin, niin en tunnistaisi sitä itsekseni. Jotta pääsin jaloilleni takaisin, tarvitsi se todellisen peiliin katsomisen:

 • Haluanko elää tällaista elämää?
 • Onko minulla oikeat ihmiset ympärillä?
 • Millainen minä haluan olla?

Niin työssä kuin elämässä yleensäkin me kasvamme ja kehitymme. Toiset eivät ehkä niin hyvin kuin taas toiset. Minun elämäni parhaat kasvupyrähdykset ovat tulleet, kun olen kylmästi deletoinut niin vääriä toimintatapoja, asioita kuin ihmisiäkin ympäriltäni pois. En todellakaan olisi tässä, jos olisin pitänyt nämä asiat lähelläni. En ainakaan näin tervejärkisenä.

Ei ole häpeä kantaa mörköjä, mutta se miten kannamme niitä menneisyyden mörköjä tai ylipäätään koko menneisyyttämme merkitsee. Haluatko sinä aina vain muistella niitä vanhoja ja pitää niistä kiinni vai haluatko kulkea optimistisesti elämässäsi eteenpäin ja saavuttaa jotain mitä oikeasti haluat?

Hallitse mieltäsi, niin hallitset maailmaasi.

Rakkaudella,

Veera

Miten päästä tunnelukoista irti?

Yleinen

Mieli on siitä mielenkiintoinen, että se prosessoi jatkuvasti erilaisia tunnetiloja. Tunteettomaksikin itseänsä nimittävät tuntevat yllättävän paljon.

Elämme jatkuvasti jonkin tunteen vallassa.

Tämän vuoksi on tärkeää tiedostaa tunnetilat, mistä ne tulevat ja miten niiden kanssa toimia. Tunteiden tiedostaminen ja niiden ohjaaminen ovat erityisen tärkeä osa itsetuntemuksemme ja kehittymisemme tiellä.

TUNNELUKITSETKO MIELESI?

Joillakin meistä, kuten myös minulla, voi olla taipumusta jättää mielensopukoihin erilaisia tunnetiloja muhimaan, pitkäksikin aikaa. Erityisesti nämä tunnetilat ovat yleensä niitä negatiivisia. Kun negatiiviset tunnetilat ovat saaneet kunnolla hautua mielessä, voidaan olla jo siinä pisteessä, että mieli on lyönyt tunnelukon päälle ja on vaikea löytää niitä positiivisia tuntemuksia lukon takia.

Tunnelukot on hyvä saada käsiteltyä ja purettua. Tietyt tunnelukot jäävät mieleemme, mutta niiden kanssa oppii myös elämään, kun osaa käsitellä niitä. Tällaisia tunnelukkoja voivat olla esimerkiksi traumaattiset kokemukset. Pitkään kannetut tunnelukot voivat hankaloittaa meitä, ihmissuhteitamme ja peruselämistämme. Ei kannata hukata tätä yhtä ainoaa elämää siihen, että mielemme on tunnelukkojen solmussa!

KUINKA KÄSITELLÄ TUNNELUKKOJA?

Tunteiden käsitteleminen vaatii joskus enemmän aikaa ja meillä jokaisella on omat keinomme. Monesti olen huomannut niin lähipiirissä kuin yleisesti, etta siinä missä toinen vaikka tarttuu viinapulloon, niin toinen kirjoittaa tai keskustelee tunteistaan. Tapoja on monia, mutta jotta tunnelukoista pääsee irti ja oppii käsittelemään eri tuntemuksiaan, niin voin kertoa ettei tuo ensimmäinen vaihtoehto ole todellakaan oikea! Tunteet voidaan laittaa hetkeksi syrjään, mutta aina ne sieltä kimpoutuu takaisin. 

Tunnelukko on kehon jännittynyt tila. On äärimmäisen tärkeää tiedostaa mistä tunnelukko on tullut, mikä sen ns. triggeröi ja kuinka sen kanssa voi elää, jos siitä ei pääse täysin eroon.

On hyvä kysy itseltänsä seuraavat kysymykset:

 • Mikä tai kuka herättää tämän tunteen minussa?
 • Miltä tämä tunne tuntuu minussa?
 • Miten tunne vaikuttaa käytökseeni, tekoihini tai olemukseeni?
 • Millä keinoilla voin ennaltaehkäistä tunteen syntymistä?

Tunnelukot vaativat paljon itsepohdiskelua ja oman mielen lukemista, johon yllämainitut kysymykset ovat oivallisia. 

Rohkaisen ottamaan omista tunnelukoista kiinni ja löytämään sen avaimen, jolla ne saa auki. Tähän löytyy paljon myös hyvää kirjallisuutta, joista oma lempparini on Kimmo Takasen ”Tunne lukkosi”-kirja. 

Vapauta siis tunnelukkosi ja tunnet paljon enemmän hyvää!

Näillä kolmella vinkillä saat boostia uusien asioiden aloittamiseen!

Yleinen

Syksy on parasta aikaa pimeydestään huolimatta! Syksyisin moni meistä aloittaa jotain uutta ja uuden aloittaminen tuo synkkääkin vuodenaikaan piristystä. Keräsin omat hyväksi havaitut vinkkini joita hyödynnän muutosten ja uusien juttujen osalta! Toivottavasti saat näistä tukea omiin uusiin juttuihin!


1. Kartoita mahdollisuuksia

On mielessäsi sitten tiputtaa muutama kilo tai löytää uusi ilo harrastuksen kautta, niin kartoita erilaisia mahdollisuuksia. Tänä digitalisaation aikakautena on monia eri kanavia kartoittaa tietoa ja parasta on tietenkin kysyä asian asiantuntijoilta tai omilta tutuilta eri mahdollisuuksia. Sama pätee opintoja tai uutta työtä miettiessä. Maailma on pullollaan kaikkea tietoa, ota selvää asioista, ne tukevat sinua valintojesi tiellä!

2. Älä junnaa vaan kulje unelmiasi kohti!

Mitään ei tässä maailmassa tuoda sinulle automaattisesti, paitsi laskut postilaatikkoon. Olen tätä sanomaa toistanut niin itselleni, ystävilleni, valmennettaville kuin teille lukijoilleni: ”Jos nykytilanteesi ei palvele sinua nyt tai 6kk päästä, uskalla unelmoida ja tarttua uusiin juttuihin!”.

Edelleen kuulen ihmisten toteavan kuinka haluaisi löytää esimerkiksi uuden työn, mutta kun on tämä asuntolaina, mutta kun näitä töitä ei ole tarjolla, mutta kun sitä ja taas mutta kun tätä. Uudet jutut eivät tule muttailemalla, unelmoi rohkeasti ja tee töitä unelmiesi eteen — älä junnaa paikoillaan voivottelemassa.

Aloita pohdiskelu esimerkiksi rakentamalla mindmap: selkeytä mitä sinä osaat, mitä haluat oppia ja millaisessa ympäristössä haluat toimia. Asioiden kirkastaminen luo selkeyttä ja tukee tavoitettasi. Muista myös ettet ole valmis tai täydellinen paketti, kukaan meistä ei ole!

3. Uskalla tarttua pahimpaankin skenaarioon!

Monesti uudet jutut vaativat hetken mietintää. On se sitten harrastus tai vaikkapa uusi työ, niin ennen tarjoukseen tarttumista tulee pohdittua kaikenlaista. Onko aikaa, onko järkevää, mitä jos sitä ja mitä jos tätä. Itse olen muutosten ja uusien asioiden kohdalla miettinyt näitä kysymyksiä myös. Listannut jopa fyysisesti paperille ylös plussat ja miinukset sekä miettinyt pahimman skenaarion mielessäni ja kysynyt: voinko elää sen asian kanssa vai en? Uskon, että kun kysyt tuota itseltäsi niin tiedät paremmin miten toimia.

Vaikka asiat joskus menisivätkin hieman pyllylleen, niin jokaisesta kaatumisesta oppii. Ne kasvattavat vain vahvemman takamuksen ja antavat hyvää kokemusta. Mieti kaatumiset positiivisesti: sait nähdä kolikon kääntöpuolen mitä kaikki eivät valitettavasti tule aina näkemään! Vuosien varrella olen huomannut, että kaikki huonot kokemukset tai ikävät asiat ovat olleet onnenpotkujani. Suurin haaste löytyy sinusta itsestäsi, kuinka asennoidut ikäviin juttuihin tai kaatumisiin. Jotkut meistä kaatuvat useammin kuin toiset, mutta ne jotka kaatuvat useammin, nousevatkin ylös useammin että nopeammin. Älä siis pelkää epäonnistumisia!